Said Nursi'nin batı medeniyeti tespiti değişmedi

Said Nursi'nin batı medeniyeti tespiti değişmedi

Şirin, Bediüzzaman Hazretlerinin Batı ve İslam medeniyetini karşılaştıran sözlerini hatırlatarak Batılı ülkeleri eleştirdi

Risale Haber-Haber Merkezi
 
Milat Gazetesi yazarı Cenap Şirin, Bediüzzaman Hazretlerinin Batı ve İslam medeniyetini karşılaştıran sözlerini hatırlatarak Batılı ülkeleri eleştirdi.
 
İsrail'in Gazze katliamına dair Müslüman ülkeleri ve batıyı eleştiren Şirin, batının şaşırtmadığını, her zamanki "pişkinlik, iki yüzlülük, yüzsüzlük, yalancılığı" sürdürdüğünü belirtti.
 
Aynı filmi Bosna’da izlediğimizi, şimdi tekrarlandığını hatırlatan Şirin, Bediüzzaman Hazretlerinin Batı ve İslam medeniyetini karşılaştıran sözlerine yer verdi:
 
Bediüzzaman Said Nursi, Sözler’de bir asır önce Batı ve  İslam Medeniyetlerini karşılaştırmış aşağıdaki kıyas ve  tespitleri yapmıştı.
 
İki medeniyet arasında beş noktada farklılık ve zıtlık vardı:
 
-kuvvet-hak
-menfaat- fazilet
-rekabet-yardımlaşma
-hedonizm- hidayet
-kardeşlik- ırkçılık
 
Üstad, şöyle açıklıyordu:
 
1-İslam Haklının, Batı Kuvvetlinin yanındadır.
 
2-İslam fazileti, Batı menfaati amaçlar.
 
3-İslam, yardımlaşma ve dayanışmayı, Batı mücadeleyi ve rekabeti tercih eder.
 
4-İslam Hidayeti, Batı Hedonizmi hedefler.
 
5-İslam, kardeşliği, Batı, ırkçılık ve kavmiyetçiliği teşvik eder. Irkçılık ve kavmiyetçilik birliği, huzuru bozar, çatışmayı, ayrımcılığı körükler.
 
Bediüzzaman Said Nursi bu değerlendirmeyi yüz yıl önce yapmıştı. Yüz yıl sonrasında, günümüzde bunca AB değerleri, İnsan Hakları, Kopenhag kriterleri tezviratına rağmen maalesef  Batı’da hiç bir değişme, gelişme olmadı.
 
Batı, Filistin’de, Bosna’da, Mısır’da, Libya’da, Arakan’da hiçbir zaman mazlumun yanında olmadı, kuvvetlinin kolunda, menfaatlerinin peşinde oldu. Medeniyetlerinin, felsefelerinin gereği buydu.
 
Batı, prensiplerine sadıktı. İsrail kuvvetliydi, İsrail’le birlikte olunmalıydı, oldular. İslam rakipti, mücadele edilmeliydi, hayatta vicdana yer yoktu.
 
Gazze’nin gözyaşları onları ilgilendirmiyordu. Acılara vakit ayıramazlardı, zevklerden, hedonizmden taviz verilemezdi.. Gazze’ ye başlarını bile çevirmediler.
 
Batı hiç şaşırtmadı ve şaşırtmayacak. İçlerindeki “İnsan”lar  azınlıkta ve etkisiz kaldılar.
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum