Said Nursi'nin amacı Müslümanların Müslümanlaştırılmasıydı

Said Nursi'nin amacı Müslümanların Müslümanlaştırılmasıydı

Star gazetesi yazarı Sedat Laçiner

Risale Haber-Haber Merkezi

Star gazetesi yazarı Sedat Laçiner, Said Nursi'nin amacının "Müslümanların Müslümanlaştırılması" olduğunu söyledi.

Siyasal İslamın, 19. yüzyılda Müslümanların nispi gerilemesini durdurmak için ortaya çıkan önemli ekollerden biri olduğunu, hedefinin siyaset kurumlarını İslamileştirerek bu yolla Müslümanları harekete geçirmek olduğunu belirten Laçiner, "Bediüzzaman Said Nursi de kurtuluşu İslamileşmekte gören kanaat önderlerinden biriydi. Osmanlı’nın son döneminde ve Cumhuriyet kurulurken siyasetin içindeydi. 2. Abdülhamid’e sert uyarılarda bulundu, savaşlara katıldı, Ruslara esir düştü, Atatürk’ü ve 1. Meclis’teki siyasileri İslami kurallara sıkı sıkıya uymaya çağırdı vs." dedi.

Said Nursi'nin acı tecrübeleri sonucunda Müslümanların 3 temel sorunu olduğunu tespit ettiğini hatırlatan Laçiner, "1) Cehalet, 2) Fakirlik (zaruret) ve 3) Bölünme (ihtilaf). Nursi’nin çözüme ulaşmak için izlediği yöntem ise tabandan tavana doğru İslamileşmekti. Bunun anlamı öncelikle Müslümanların Müslümanlaştırılmasıydı. Müslümanlar, İslam’ın en temel ilkelerine bile uymazken siyasetin İslamileşmesi ona göre sonuç vermezdi. Hatta avam İslam’dan bihaber iken İslam adına işler yapmaya başlarsa bunun varacağı yer büyük bir fitne ve çatışma olurdu" şeklinde yazdı.

Said Nursi'nin, öğrencilerine siyaseti adeta yasakladığına dikkat çeken Laçiner, yazısını şöyle sürdürdü:

"Nursi, zamanında “siyasetten ve şeytandan Allah’a sığınıyorum” bile demiştir. Şüphesiz Bediüzzaman’ın burada kastettiği siyaset, kısır ve yıkıcı çekişmelerdir, yoksa Nursi’nin Adnan Menderes’e büyük destek verdiğini, öğrencilerini de aynı şekilde yönlendirdiğini biliyoruz. Kendi ifadelerine göre Said Nursi, Menderes’i dualarına dâhil etmiştir ve onun samimi bir Müslüman olduğunu söylemiştir.

"Bediüzzaman Said Nursi’den sonra talebeleri onun anlayışını devam ettirdiler. Bunların bir kısmı içine kapanarak, sadece imâni konulara yoğunlaşmıştır. Bazı öğrencileri ise bölgesel kalmıştır. Ulusal ve uluslararası çapta dışa açılmayı en çok başaran kol ise Fethullah Gülen grubu (Gülenciler, Hizmet veya Cemaat) olmuştur.

"Nur talebeleri Menderes’ten sonra daha çok Adalet Partisi’ni desteklemişlerdir. 1980’li yıllarda ise bir grup Demirel’i, Cemaat ise Özal’ı desteklemiştir. Ancak bu destek Said Nursi’de olduğu gibi aktif siyasetten ziyade, pasif bir destek şeklinde cereyan etmiştir.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum