Said Nursi’nin 4 dilli yazıcısı Muallim Galip

Said Nursi’nin 4 dilli yazıcısı Muallim Galip

Said Nursi’nin Barla döneminin, en sadık, en yakın talebelerinden birisi Yalvaçlı Ahmed Galip Keskindir

Ömer Özcan’ın haberi:

Muâllim Ahmed Galip Keskin’i rahmet anıyoruz.

Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin Barla döneminin, en sadık, en yakın talebelerinden birisi Yalvaçlı Ahmed Galip Keskindir. Ahmed Galip Bey’in aslı Isparta’nın Yalvaç ilçesinden olmasına rağmen, babası Mehmet Kemâlettin Efendinin kadılık görevi dolayısıyla Bitlis’in Ahlat ilçesinde dünyaya gelmiştir. Doğum tarihi 20. Asrın tam başı, 1900 yılıdır. Babası ölünce, 1916 yılında annesiyle beraber tekrar Yalvaç’a avdet etmişlerdir.

Şair, hattat ve ‘hakkak’tır. Yani ahşap üzerine mühür ve benzeri şeyleri kazmak, kabartmak sanatını mükemmel yapmaktadır. Fransızca, Arapça, Farsça ve Kürtçe bilmektedir.

Galip Bey önce Yalvaç Lisesinde kâtip olarak çalışmaya başlar ve daha sonra Barla nahiyesinde muallim olarak görev yapar. O sırada Said Nursi Hazretleri Barla’da bulunuyordu. Buradan emekli olduktan sonra tekrar Yalvaç’a döner.

Merhum Muallim Ahmed Galip’in Barla’da bulunduğu sırada ve daha sonraları Bediüzzaman Hazretleriyle çok münasebetleri olmuştur. Risale-i Nur yazıcılarındandır. Bediüzzaman bunu şöyle ifade eder:
“Galib Bey'in iki eli var; sağ elini bana vermiş, benim hesabıma yazıyor, sol eli de kendine kalmış.” (Barla L. 334)

Gariptir ki; burada bir işaret var. Çünkü Yalvaç’ta yaptığımız araştırmalarda öğrendik ki Galip Bey solakmış, yani Hakkak’lık işlerini öyle yaparmış, yazıyı sağla…

Galip Bey, 1935 Eskişehir Mahkemesi dolayısıyla Bediüzzaman Hazretleriyle beraber hapis yatmıştır. Risale-i Nur’da ismi çok geçmektedir. Mektûbat’ta ve Barla Lâhikasında Türkçe, Arapça, Farsça şiirleri vardır. Bazı suallerin sahibidir. Telif ve tebyiz sırasında yaşanan harikaları anlatan mektupların altında da ismi geçmektedir. Onuncu Lem’a Şefkat Tokatları Risalesinde Hz. Üstad tarafından yediği tokat anlatılmaktadır. Osmanlıca 27. Lem’a Eskişehir Müdafaanamesinde Bediüzzaman Hazretlerinin kendisi hakkında mahkemeye karşı yaptığı müdafaa vardır.

Bediüzzaman Hazretlerinin bu güzide talebesi, 14 Şubat 1939 tarihinde bir yüzbaşı arkadaşının tabancasından çıkan kaza kurşunuyla 39 yaşında iken, ulu bir çınar ağcının altında, midesinden vurularak şehit olmuştur. Daha yaralı iken hemen Konya Devlet Hastanesine kaldırılır, fakat orada vefat eder. Mezarı Konya’da bulunmaktadır.

omer_ozcan_yalvac.jpg(Şualar’da ismi geçen 1930 Yalvaç doğumlu Ali Osman Karahan Hoca Efendi, Muallim Ahmed Galip Keskin’den sonra Yalvaç Risale-i nur hizmetlerinin tam hâmili olmuş. Yalvaç’ta çok hizmetleri var. Bediüzzaman Hazretleri kendisinin davetiyle tam üç kere Yalvaç’ı ziyaret etmiştir. Galip Keskin hakkında da bizi epey bilgilendirdi. Ali Osman Hocaefendi “Ağabeyler Anlatıyor” kitaplarını incelerken. 29 Eylül 2010 (Yalvaç)

Merhum Muallim Ahmed Galip’i vefatının 72. sene-i devriyesinde unutmadık, unutturmak istemiyoruz. Bunun için Yalvaç’a gittik ve hakkında bazı çalışmalar yaptık.

Yalvaç’ta görüştüğümüz en önemli isimlerden birisi Topal Hafız unvanıyla bilinen, Şuâlar kitabında adı geçen Ali Osman Karahan’dır. Hz. Üstad, tam üç defa Ali Osman Hoca Efendinin davetiyle Yalvaç’a gitmiştir. Bunlardan ilki olan 1957 senesinde; Hz. Üstad ilk önce kıymetli talebesi merhum Muallim Galip Bey’in evini ziyaret etmiş ve orada kendisine dualarda bulunmuştur.

Muallim Galip Bey hakkında yaptığımız araştırmalar inşallah “Ağabeyler Anlatıyor-5” kitabımızda neşredilecektir. Şimdilik, rahmete vesile olması için özet bilgileri “Risale Haber” okuyucularıyla paylaşmak istedim.

www.RisaleHaber.com