Said Nursi ve Metin Karabaşoğlu'nu okudu olumlu bir cümle sarfetti

Said Nursi ve Metin Karabaşoğlu'nu okudu olumlu bir cümle sarfetti

Yeniçağ yazarı kaynağından okuyunca doğru bilgiye ulaştı

Risale Haber-Haber Merkezi

Çoğu kez Said Nursi’yi ve Nurculuğu haksız bir şekilde eleştiren Yeniçağ yazarı Arslan Tekin, bu kez yine hem eleştirdi hem de olumlu bir cümle kurabildi.

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) bünyesindeki İslâm Araştırmaları Merkezi’nin (İSAM) "Gülen Yapılanması: 15 Temmuz'a Giden Süreçte FETÖ'nün Analizi ve Tavsiyeler" kitabına değinen Tekin, FETÖ üzerinden bütün cemaatlere genellemeci yorumda bulundu. 

METİN KARABAŞOĞLU’NU MERAK EDİP BAKTIM

Kitapta Metin Karabaşoğlu’nun ismine dikkat çeken Tekin, “Sıfatı belirtilmemiş” dediği Karabaşoğlu’nu merak edip baktığını, “Fethullah Gülen Cemaati”ni ve cemaat nezdinde “cemaatçiliğin” ne olduğunu ve ne olabileceğini ortaya koyan bir makalesine rastladığını söyledi.

Tekin, Karabaşoğlu’nun Sabah’ta çıkan "Gülen Hareketi ve Hakikatin Dengesi" başlıklı yazısından şu bölümü paylaştı:

"Risale-i Nur müellifi Bediüzzaman Said Nursî, birbirini takip eden iki önemli risalesinde (24. ve 25. Söz) bu konuya değinir ve hakikatin kıvamını bulamamış, bu yüzden haktan uzaklaşmış akımların iki problemle mâlûl olduğunu ortaya koyar: İlk olarak, hakikati, sadece kendi gördükleri renk ve veçheden ibaret sanmaları. İkinci olarak da diğer mü'minlerin müktesebatını görmezden geldikleri veya küçümsedikleri için, kendi görüşlerini onların gördükleriyle tamamlayıp dengeye kavuşturamamaları. Sonuç? Hakikatten beslenen, ama hakikatin dengesinden mahrum; kaymalara ve hatta sapmalara açık bir din dili, algısı ve anlayışı..."

ELBETTE SAİD NURSİ'NİN DİKKATE ALINABİLECEK SÖZLERİ VARDIR!

Said Nursi’nin “kısır bir Türkçesi” olduğunu ileri süren Tekin, hem eleştirdi hem de “Elbette Sait Nursi'nin dikkate alınabilecek sözleri vardır” ifadesini kullandı. Karabaşoğlu’nun yazısını da “ciddi bir değerlendirme” olarak belirten Tekin, yazısını şöyle tamamladı:

"Nur Cemaati" de, hep siyasî olarak ele alınmış ya reddedilmiş ya kabul edilmiştir. Kısır Türkçesini Arapça ve Farsçayla takviye ederek kendisine yeni bir dil kuran Said Nursi tek tek tahlil edilmeli, Kur'ânî hakikatlerin neresinde olduğu belirlenmelidir. Elbette Said Nursi'nin dikkate alınabilecek sözleri vardır. İşte yukarıdaki tespitleri... Burada, İSAM'ın çıkardığı kitapta makalesi olan M. Karabaşoğlu'nun 15 Temmuz'dan önce, F. Gülen hakkında, şahsiyata girmeden yazdıkları, ciddî bir değerlendirmedir."

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum