Said Nursi, modern eğitimi din ilimleri ile gerekli gördü

Said Nursi, modern eğitimi din ilimleri ile gerekli gördü

Star yazarı Mustafa Akyol, Boko Haram Örgütü'nün çarpıklığını anlattı

Risale Haber-Haber Merkezi
 
Star yazarı Mustafa Akyol, Bediüzzaman Said Nursi gibi alimlerin, modern eğitimi çok gerekli gördüğünü, bunun yanında dini ilimleri de içeren “karma” bir sistem öngördüğünü söyledi.
 
Nijerya’daki Boko Haram örgütü'nün iki yüzden fazla kız çocuğunu kaçırmakla yeni bir zulme daha imza attığını ve İslam algısına yeni bir leke daha sürdüğünü belirten Akyol, "Önce Boko Haram nedir, bir hatırlayalım: “Boko” Nijer dilinde “Batı usulü eğitim” demek. Söz konusu grup da bu eğitimi “haram” ilan eden Selefi çizgide bir örgüt. Ama haram saydığından sadece kendisi kaçınsa neyse; bu taassubunu tüm Müslümanlara dayatıyor. Farklı düşüneni de “tekfir” edip (yani “kafir” addedip) meşru hedef sayıyor. Boko Haram militanları, bu mantıkla 2002’den beri yürüttükleri saldırılarda 4000’e yakın cana kıydılar" dedi.
 
Buradaki taassubun Müslüman dünyada çok marjinal bir tutum olduğunu vurgulayan Akyol, yazısını şöyle sürdürdü:
 
"Batı usulü eğitim” (yani fizik, kimya gibi modern bilimleri içeren, kara tahtayla, sırayla yapılan eğitim) Osmanlı’da Tanzimat’la gelişti, ciddi bir tepkiyle karşılaşmadı. Bediüzzaman Said Nursi gibi alimler, bilakis modern eğitimi çok gerekli görmüş, sadece bunun yanında dini ilimleri de içeren “karma” bir sistem öngörmüştü.
 
Bugün de Türkiye dindarlarının modern eğitime itirazı olmadığı gibi aksine büyük talebi var. (Yakın zamana dek süren başörtü yasağı gibi engellere rağmen.) Dini eğitim isteyen de bunu çoğunlukla imam-hatip okullarıyla karşılıyor. Boko Haramcılar ise öyle fanatik ki, görseler, bizim imam-hatipleri dahi tekfir edip hedef haline getirebilirler.
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.