Said Nursi, M.Kemal'i 'heykel yapma' diye uyardı

Said Nursi, M.Kemal'i 'heykel yapma' diye uyardı

Burhan Bozgeyik: "Kimin olursa olsun, heykel yapmak yanlıştır"

Risale Haber-Haber Merkezi

Milli Gazete yazarı Burhan Bozgeyik, Bediüzzaman Said Nursi'nin M.Kemal'i heykel yaptırmaması konusunda uyardığını söyledi.

Son günlerde heykel meselesinin tekrar gündeme geldiğini hatırlatan Bozgeyik, 15 Temmuz şehidi Ömer Halis Demir ve Cumhurbaşkanı Recep tayyip Erdoğan'ın heykellerinin yapılmasını eleştirdi. 

"Kimin olursa olsun, heykel yapmak yanlıştır" diyen Bozgeyik, "Bu yanlışlığı, ülkemizde ilk heykelin yapılması konuşulmaya başlandığı sırada Bediüzzaman Said Nursi, bizzat Mustafa Kemal’e söylemiştir" dedi.

Bozgeyik, Bediüzzaman'ın şöyle uyardığını anlattı:
"Kurtuluş Savaşı sırasında önce, Gönüllü Alay Kumandanı olarak Kafkas Cephesinde Ruslara ve Ermenilere karşı çarpışan, daha sonra İstanbul’u işgal eden İngilizlerle mücâdele eden Bediüzzaman, TBMM’nin dâveti üzerine Ankara’ya gitmişti. Oradaki siyâsî havadan rahatsız olan Bediüzzaman, Van’a dönüp inzivaya çekilmeye karar vermişti. 
Gitmeden bir gün önce TBMM Reisi Mustafa Kemal’e, Sarayburnu’nda diktirmek istediği heykele karşı çıkmış, ertesi günü tren istasyonunda kendisini yolcu edenler arasında bulunan M. Kemal’e yine heykelle ilgili şöyle demişti:
“Büyük Kur’an’ımızın bütün hücumu heykelleredir. Müslümanların heykelleri ise, hastaneler, mektepler, yetimleri koruyan yurtlar, mâbetler, yollar gibi âbideler olmalıdır.”

Şehidimiz Ömer Halisdemir’in heykelini diktiren ve Sayın Cumhurbaşkanının heykelini sipariş veren belediyelere de bir çift lafımız var: Ömer Halisdemir’in adını hayırla yâd ettirmek istiyorsanız, güzel zarif bir cami yaptırırsınız, ya da başka bir hayır müessesesi… Hâkeza Sayın Cumhurbaşkanının adını yaşatmak istiyorsanız, bir hayır müessesesi inşâ ettirirsiniz (cami, çeşme, yol, köprü, yetimler yurdu, aşevi, vs…) olur biter.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
4 Yorum