Said Nursi, Kürtlere 2 tavsiyeyi 3 kere tekrarladı

Said Nursi, Kürtlere 2 tavsiyeyi 3 kere tekrarladı

Said Nursi’nin Kürtlere ettiği nasihatlerde son tavsiye olarak şu ifadeleri üç kere tekrarlamıştır

İbrahim Genç'in haberi:
 
Prof. Dr. Kadri Yıldırım, "Said Nursi’nin Kürtlere ettiği nasihatlerde son tavsiye olarak şu ifadeleri üç kere tekrarlamıştır: Okumak, okumak, okumak; el ele vermek, el ele vermek, el ele vermek" dedi.
 
Zehra Eğitim ve Kültür Vakfı'nın Halk Eğitim merkezinde düzenlediği “Kürt Edebiyatı Hakkında Genel Bir Değerlendirme” konulu bir panele Mardin Artuklu Üniversitesi öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Doç. Dr. Abdurrahman Adak, Yard. Doç. Hayrullah Acar ve Zülküf Ergün katıldı.
 
“Klasik Dönemde Kürt Edebiyatının Durumu” başlıklı bir sunum yapan Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Feqiyê Teyran ve Melayê Cizîrî’nin aşkı eserlerinde nasıl işlediğine değinerek Ehmedê Xanî’den “Aşkı olmayan insan eksik, yarım insandır” sözlerini aktardı.
 
Bununla birlikte ilahi aşk ve mecazi aşkın bu üç alimin eserlerindeki ifade biçimine ve farklarına değinen Yıldırım, bu üç Kürt aydınının tüm bunları orijinal Kürtçe kelimelerle aktardığını ifade etti.
 
Konuşmasının devamında Yıldırım “Said Nursi Kürtlüğü lekedar etmemiştir ve Medresetül Zehra projesi için 2. Abdülhamit’le görüşmüş, padişahın projeden vazgeçmesi karşılığında maaş teklifini reddetmiştir. Bunun üzerine padişah onu tımarhaneye attırmış. Said Nursi’nin Kürtlere ettiği nasihatlerde son tavsiye olarak şu ifadeleri üç kere tekrarlamıştır: Okumak, okumak, okumak; el ele vermek, el ele vermek, el ele vermek. Bir kere değil tam üç kere tekrar etmiştir. Saidi Kurdî, Ehmedê Xanî’den etkilenmiştir. Gece kimsenin cesaret edip gidemediği türbesinde (Ağrı  Doğu Beyazit, İshakpaşa Sarayı arkasındaki dağın yamacında) Saidi Kurdi  genç yaşında tek başına kalmıştır” dedi.
 
Yuksekova Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.