Said Nursi için yapılan soyağacı iddiası tuhaf!

Said Nursi için yapılan soyağacı iddiası tuhaf!

Kaya, Bediüzzaman'ın Hz. Muhammed (asm) torunu olduğu hükümünü vermenin mümkün olmadığını iddia etti

Risale Haber-Haber Merkezi

Taraf gazetesi yazarı Serdar Kaya, Bediüzzaman Hazretlerinin Hz. Muhammed (asm) torunu olduğu hükümünü vermenin mümkün olmadığını iddia etti.

"Türklük, Kürtlük, seyyidlik" başlıklı yazısında Kaya, "Ecdat dendiğinde herkes kendince bir şeyler hayal eder. Ancak her hayal gibi bu hayallerin de çoğunun gerçeklikle ilişkileri gayet gevşektir. Zira, insan, dedelerini, hatta dedelerinin de dedelerini (gıyaben de olsa) bilebilir, tanıyabilir. Ama bir noktadan sonra ipin ucu kaçar" şeklinde yazdı.

İnsanın bir anne ve bir babadan doğduğunu, bir nesil öncesine gidildiğinde ise, atalarının sayısının dörde çıktığını ifade eden Kaya, bu şekilde, her önceki nesilde bu rakamın ikiye katlandığını ve 8, 16, 32, 64 şeklinde arttığını belirtt.

"Peki, (sözgelimi) 500 sene öncesine gidecek olsak, insanın ata sayısı kaça çıkar?" sorusunu soran Kaya, şu cevabı verdi: "Her 25 yılda yeni bir neslin ortaya çıktığını düşünülebiliriz. Bu durumda, 500 senede takriben 20 nesil değişecek demektir. Bunun anlamı, bugün yaşayan her insanın 500 sene önce yaşamış olan 2 üzeri 20 tane, yani bir milyondan fazla atası olduğudur. Gerçi bu rakam üzerinde bir parça düzeltme yapılması gerekir. Zira, her soyağacı, geçmişe gidildikçe genişler ve ağaç genişlediği ölçüde, birbirine yakın ve uzak olan çeşitli dallar arasında kimi birleşmeler görülür."

Her durumda soyağaçlarıyla ilgili gerçeklerin değişmeyeceğini ileri süren Kaya, "Soyağaçları, kendisi ile geçmişteki ataları arasındaki çok ama çok sayıdaki damardan sadece birini gösterir. Bir insanın elinde hem anne hem de baba tarafına ait müstakil iki soyağacı bulunsa dahi, önceki nesillere gidildiğinde ihtiyaç duyulan soyağacı sayısı hemen dörde, sekize çıkacak, daha da öncesine bakıldığında ise herşey hepten meçhul hâle gelecektir. Dolayısıyla, geçmişten bugüne uzanan bir ya da birkaç damar üzerinden kolektif aidiyet iddiasında bulunabilmek mümkün değildir. Çünkü, her insan için, bambaşka yerlerden bugüne ulaşan ve son aşamada hepsi kendinde kesişen çok (ama çok) sayıda damar (lineage) vardır" dedi.

İsim vermeden Bediüzzaman Said Nursi ile ilgili yapılan soyağacı çalışmasına değinen Serdar Kaya, Bediüzzaman Hazretlerinin Hz. Muhammed (asm) torunu olduğu hükümünü vermenin mümkün olmadığını iddia etti. Türklüğün de, Kürtlüğün de, seyyidliğin de insani kaygılarla anlam bulduğuna değinen Kaya, yazısını şöyle sürdürdü:

"Hz. Muhammed’in torunu olmak da, böyle bir tekil damara işaret eder. Zira, 14 asır gibi uzun bir süre geriye gidildiğinde, her insanın, sayısı tam olarak bilinemeyecek kadar çok dedesi vardır. Bu sayısız dedeler (ya da nineler) arasından sadece birinin Arap kökenli olmasından hareketle, kişinin Arap olduğuna (ve hele hele, başka bir milletten olmadığına) hükmedebilmek mümkün değildir. Yukarıdakilerden anlaşılabileceği gibi, kişinin hem annesinin hem de babasının Hz. Muhammed’in torunu olması durumunda da böyle bir hüküm vermek mümkün olmaz.

Sonsöz
Bütün bunlar, oturup iki dakika düşünen herkesin rahatlıkla fark edebileceği derecede basit gerçekler. Bir profesörün, 19. yüzyılda doğu Anadolu’daki küçük bir Kürt köyünde doğan bir İslam âliminin anne tarafından seyyid, baba tarafından şerif olduğunu ve dolayısıyla Kürt olamayacağını iddia edebilmesini tuhaf kılan da bu.

Konunun bir diğer yönü ise, insanın hem inancı tarafından şekillenen, hem de kaygıları doğrultusunda inancını, kutsallarını kendi aklına uyduran bir varlık olması. Bu yönüyle, Türklük de, Kürtlük de, seyyidlik de, insani kaygılarla anlam buluyor ve işlev kazanıyor. (Bu konuda, 6 Kasım 2011 tarihli Tarafyazıma bakılabilir.)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Said Nursi Ve Soy Ağacı