Said Nursi, 'güç, iktidar ve makam peşinde' neden olmadı?

Said Nursi, 'güç, iktidar ve makam peşinde' neden olmadı?

Yalçın Akdoğan, Risale-i Nur'dan alıntılarla cevapladı

Risale Haber-Haber Merkezi

Başbakan Erdoğan'ın siyasi danışmanı Yalçık Akdoğan Yeni Şafak gazetesindeki Yasin Doğan takma adıyla yazdığı yazıda, Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin güç, iktidar ve makam peşinde olmanın iman hizmetine yönelik negatif algı oluşturacağını söylediğini belirtti.

Türkiye'de sosyal İslam diye adlandırılan yapıların belli olduğunu ifade eden Akdoğan, "Bunlar dini cemaatler, tarikatler ve manevi temelli fikir hareketleridir. Risale-i Nur grupları, sosyal alanda manevi çalışmalar yürüten hareketlerdir" dedi.

Türkiye'de sorunun, sosyo-kültürel alanda varlık göstermesi gereken kimi hareketlerin siyasi alana tasallut ederek siyaset mühendisliğine soyunması olduğnu belirten Akdoğan, "Devlet aygıtının imkanlarını kullanarak bir nevi 'devlet cemaati' veya 'cemaat devleti' izlenimi uyandıran bir eğilim gözlenmektedir ve asıl sorun budur" şeklinde yazdı.

Bediüzzaman hazretlerinin tüm derslerinde nicelik yerine niteliği öne çıkardığını, maddi makamlar peşinde koşmak yerine manevi hizmetlere talip olmayı vurguladığına dikkat çeken Akdoğan, Bediüzzaman'ın, "Madem bu zamanda, herşeyin fevkinde hizmet-i imaniye bir kudsî vazifedir. Hem kemiyet, keyfiyete nisbeten ehemmiyeti azdır. Hem muvakkat ve mütehavvil siyaset daireleri, ebedî, daimî, sabit hizmet-i imaniyeye nisbeten ehemmiyetsizdir, mikyas olmaz" sözlerini aktardı.

Akdoğan, yazısını şöyle sürdürdü:

"(Bediüzzaman) Özellikle manevi hizmetlerde olanların güç, iktidar ve makam peşinde koşmasını iman hizmetine yönelik negatif algı oluşturacağından bahisle uyarılarda bulunur. Kendisine sorulan niçin 'kuvvet peşinde koşmadığı' şeklindeki şu soruya verdiği cevap çok manidardır:

'Neden herkese muhalif olarak, hiç kimsenin yapmadığı gibi, sana yardım edecek çok ehemmiyetli kuvvetlere bakmıyorsun, istiğna gösteriyorsun? Ve herkes müştak ve talip olduğu ve Risale-i Nur'un intişarına, fütuhatına çok hizmet edeceğine o Risale-i Nur şakirtlerinin hasları müttefik oldukları ve senden kabul ettikleri büyük makamları kabul etmiyorsun, şiddetle çekiniyorsun?

Elcevap: Bu zamanda ehl-i iman öyle bir hakikate muhtaçtırlar ki, kâinatta hiçbirşeye âlet ve tâbi ve basamak olamaz; ve hiçbir garaz ve maksat onu kirletemez; ve hiçbir şüphe ve felsefe onu mağlûp edemez bir tarzda iman hakikatlerini ders versin. Umum ehl-i imanın bin seneden beri teraküm etmiş dalâletlerin hücumuna karşı imanları muhafaza edilsin.

İşte bu nokta içindir ki, DAHİLİ VE HARİCİ yardımcılara ve ehemmiyetli kuvvetlerine, Risale-i Nur ehemmiyet vermiyor, onları arayıp tâbi olmuyor—tâ avâm-ı ehl-i imanın nazarında, hayat-ı dünyeviyenin bazı gayelerine basamak olmasın; ve doğrudan doğruya hayat-ı bâkiyeden başka hiçbir şeye âlet olmadığından, fevkalâde kuvveti ve hakikatı, hücum eden şüpheleri ve tereddütleri izale eylesin.'

Üstad hazretleri dünyevi makamlar konusunda müstağni davranırken birilerinin devlet mekanizmalarında nüfuz sahibi olmak için her yolu mübah gören bir mücadele ortaya koyması ve bunu da siyaset mühendisliği için kullanması büyük tenakuzdur:

'Hakikat-i ihlâs, benim için şan ve şerefe ve maddî ve mânevî rütbelere vesile olabilen şeylerden beni men ediyor. Hizmet-i Nuriyeye, gerçi büyük zarar olur; fakat, kemiyet keyfiyete nisbeten ehemmiyetsiz olduğundan, hâlis bir hâdim olarak, hakikat-i ihlâs ile, herşeyin fevkinde hakaik-i imaniyeyi on adama ders vermek, büyük bir kutbiyetle binler adamı irşad etmekten daha ehemmiyetli görüyorum. Çünkü o on adam, tam o hakikati herşeyin fevkinde gördüklerinden, sebat edip, o çekirdekler hükmünde olan kalbleri, birer ağaç olabilirler. Fakat o binler adam, dünyadan ve felsefeden gelen şüpheler ve vesveselerle, o kutbun derslerini, 'Hususî makamından ve hususî hissiyatından geliyor' nazarıyla bakıp, mağlûp olarak dağıtılabilirler. Bu mânâ için hizmetkârlığı, makamatlara tercih ediyorum.'

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
8 Yorum