Said Nursi gibi bakınca Yavuz Sultan Selim köprüsünün anlamı

Said Nursi gibi bakınca Yavuz Sultan Selim köprüsünün anlamı

İstanbul Boğazına inşa edilen "dünyanın en geniş köprüsü" Yavuz Sultan Selim Köprüsü, hizmete açılıyor. Yavuz Sultan Selim'e Bediüzzaman Said Nursi gibi bakınca Boğazın üçüncü köprüsünün anlamı...

Risale Haber - Haber Merkezi

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile otoyol ve bağlantı yollarının açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanı sıra Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic ve Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda yabancı devlet adamının katılması bekleniyor.

YAVUZ SULTAN SELİM İTTİHAD-I İSLAM DEMEK

Yavuz Sultan Selim'e Bediüzzaman Said Nursi gibi bakınca Boğazın üçüncü köprüsünün anlamı...  

İttihad'ta yer alan yazı şöyle:

“Yavuz Sultan Selim Hazretleri iktidara gelince en evvel İslam âlemindeki kargaşaya son verdi. Evvela Kürtlerle görüşerek uzlaşı sağladı, onların desteğini arkasına aldı. Sonra İran’da hakim güçleri, sonra Suriye’de ve Ortadoğu’da kargaşa çıkaran müfsidleri hizaya getirdi. Sonra Hicaz’ı Osmanlı’ya dahil etti. Sonra İslam dünyasının en önemli devletlerinden Mısır ile Osmanlı Devletinin ittihadını sağladı Sonra İttihad-ı İslamı tesis etti. Ömrü kısaymış ki, çabuk davrandı. O zaman kurulan İslam Birliği 20. asra kadar yaşadı. “

Osmanlı, İslâm bayraktarlığını ele almasından sonra müslümanların ulvî gayelerini bir bir gerçekleştirmek ve daha ileri hedeflere yönelmek için önündeki engelleri temizlemesi gerekiyordu.

Fatih Sultan Mehmed Han’ın muvaffak olduğu fetihden sonra en önemli husus, bütün müslümanların bir çatı altında toplanması idi. İşte Yavuz Sultan Selim Han’ın tasavvur ettiği bu ulvî gayeyi tahakkuk ettirmek en büyük ideali idi. Bunun için en evvel iktidar kavgası arzusunda olan yakın çevresini etkisiz hale getirdi. Sonra Anadolunun içlerine kadar sokulmuş ve müslümanlar arasında fitne çıkaran, ehl-i sünnete aykırı batıl dini görüşleri bertaraf etmesi gerekiyordu. Bunların başında da Safevi Devleti hükümdarı Şah İsmail geliyordu. Yavuz Sultan bu maniayı kaldırmak için doğuya sefer tertip etti. Şah İsmail’in üzerine yürüdü. Bugün İran içlerinde olan bir mevkide Çaldıran Savaşıyla Şah İsmail’i mağlup etti.

Sultan Selim işte bu safhada daha savaş başlamadan evvel Kürtlerle karşılaştı ve onların ileri gelenleriyle bir toplantı yaparak onlara tasavvurunu, gayesini, hedeflerini anlattı. Hülasaten Sultan Selim onlara, gayesinin i’la-yı kelimetullah olduğunu anlattı ve ikna etti. Kürtler de ona inandılar ve biat ettiler. (Yani Sultan Selim’i kendilerine Başkan seçtiler. ) Bu mesele simdiki hükümet Reisine de bakmaktadır. Başbakan gidip Kürtlerin imanlı müslüman ileri gelenleriyle aynen Sultan Selim’in yaptığı gibi konuşmalı ve ikna etmelidir. O büyük kuvveti vatan lehinde kullanmalıdır.

BEDİÜZZAMAN: SULTAN SELİM’E BİAT ETMİŞİM

Bu hakikatı Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri, II. Meşrutiyetten sonra verildiği Askerî Mahkemede şu şekilde ifade eder:

“Sultan Selim’e biat etmişim. Onun ittihad-ı İslâmdaki fik­rini kabul ettim. Zîrâ o Kürd’leri ikaz etti. Onlar da ona biat etti­ler. Şimdiki Kürd’ler, o zamandaki Kürd’lerdir.

Bu mes’elede seleflerim: Şeyh Cemaleddin-i Efganî, allâmelerden Mı­sır müftüsü merhum Muhammed Abdüh, müfrit âlimlerden Ali Suavi, Hoca Tahsin Efendilerle Namık Kemâl Bey ve Sultan Se­lim’dir (ki, demiş:)

İhtilaf u tefrika endişesi
Kûşe-i kabrimde hattâ bîkarar eyler beni.
İttihadken savlet-i a’dayı def’e çaremiz
İttihad etmezse millet, dağıdar eyler beni…

Sultan Selim” (Âsâr-ı Bediiyye sh: 418)

Doğuda Şah İsmail gailesini def ettikten sonra diğer İslam ülkelerini de bu İslam birliğine dahil etmek için güneye indi, -şimdilerde gündemde olan Suriyede- keyfi yöneticileri temizledi Suriye ve çevresini de İslam birliği sürecine dahil etti. Onunla da iktifa etmedi rivayetlere göre aldığı manevi emirle Hicazı (Mekke, Medine), Kudüs’ü emniyet altına aldı. Çölü geçerek Mısır’a vardı ve oradaki keyfi idareleri de temizleyerek Mısır’ın da İslam Birliğindeki yeri almasında sebep oldu. İstanbula döndüğünde çok yorulmuş ve yıpranmıştı daha genç yaş denilebilecek bir yaşta ellibeş yaşında vazifesini fazlasıyla yapmış biri olarak Rabbine kavuştu. Zaten hep O’nunlaydı. Rahmetullahi aleyhi vasian.

Geçtiğimiz asra kadar Yavuz Sultan Selim Han’ın vesile olduğu bu İslam Birliği geçtiğimiz asrın başlarına kadar devam etti. Yani bir padişahın kısa bir zamanda yani yedi-sekiz yılda muvaffak olduğu bu başarı bütün dünya müslümanlarını dörtyüz-beşyüz yıl rahat ettirdi.

Avrupa geçmişte hep bu birliği dağıtmak için uğraştı. En son dağılmasına sebep oldular. Sonra da kendi birliklerini Avrupa Birliğini kurdular. Zaten dünyada güçlü olmak ve emniyet içinde yaşamak için herkes kendi birliğini inançları, hayat yaşantılarına göre kurmaktadır ve kurmuştur. Mesela Amerika elli küsur eyaletten müşekkil bir topluluktur. Avrupa malumdur. Hatta Rusya ve çevresinde milletler ve Çin ile bir milletler topluluğu gibidir. Peki Dünyanın beşte bir nüfusunu teşkil eden ve yarısında etkili olan İslam dünyası neden iki milyara varan nüfusuyla bir birlik teşkil etmezler? Bunun vebali ağırdır. Her müslüman bu gayeye çalışmalıdır.

Şimdi hükümetimizin bu gayeye çalışması en birinci vazifesidir. Zira zemin müsaittir. Müslüman toplulukları maruz kaldığı zulümler bütün dünyanın gözü önünde cereyan etmektedir. Hem geçmişte bu İslam birliğine mani olan devletler şimdi engel değil bilakis bu birliği arzu etmektedirler.

Bediüzzaman Hazretleri der ki:

“Şimdi milletin arzusuyla şeair-i İslâmiyenin serbestiyetine vesile olan Demokratlar, hem mevkilerini muhafaza, hem vatan ve milletini memnun etmek çare-i yegânesi; ittihad-ı İslâm cereyanını kendine nokta-i istinad yapmaktır. Eski zamanda İngiliz, Fransız, Amerika siyasetleri ve menfaatleri buna muarız olmakla mani olurdular. Şimdi menfaatleri ve siyasetleri buna muarız değil; belki muhtaçtırlar. Çünki komünistlik, masonluk, zındıklık, dinsizlik; doğrudan doğruya anarşistliği intac ediyor. Ve bu dehşetli tahrib edicilere karşı, ancak ve ancak hakikat-ı Kur’aniye etrafında ittihad-ı İslâm dayanabilir. Ve beşeri bu tehlikeden kurtarmağa vesile olduğu gibi, bu vatanı istila-yı ecanibden ve bu milleti anarşilikten kurtaracak yalnız odur.” Emirdağ Lahikası-2 (24)

Bu noktalardan bakınca Asya’yı Avrupa’ya bağlayan üçüncü köprünün adına Yavuz Sulatan Selim köprüsü denmesi daha da anlamlı.

www.RisaleHaber.com

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.