Said Nursi fotoğrafından telif alacak

Said Nursi fotoğrafından telif alacak

Foto Muhabiri Sökmen Baykara, 54 yıl sonra notere gitti

Usta Foto Muhabiri Sökmen Baykara, 1960 yılında çektiği ve tüm ülkeye damgasını vuran ‘Said Nursi’ fotoğrafını, yıllar sonra Noter onayı ile koruma altına aldı. Baykara, bundan böyle bu fotoğrafı kullanmak isteyenlerden telif talep edebilecek
Foto Muhabiri Sökmen Baykara’nın Said Nursi fotoğrafının internette yayılan kopyaları için telif haklarını koruma yolunda adım attı.
 
Notere beyanda bulundu
 
Başlatılan çalışma gereği, mahkemenin talebi üzerine Sökmen Baykara, notere giderek fotoğrafları kendinin çektiğine dair bir beyan talebinde bulundu. Antalya 10. Noter’de başlayan koşturmaca 8. Noterde devam ederken, gerçekleşen onay işlemi ise bir hayli zor oldu. İlk kez böyle bir işlem yapan noter personelleri, konuya hakim olamaması nedeniyle güçlük çekti ve işlem saatlerce sürdü. İki noter arasında mekik dokuyan 78 yaşındaki Baykara’nın işlemi gün içerisinde akşam saatlerine yaklaşırken nihayet buldu. Fotoğrafı kendinin çektiğini kanıtlamak için yoğun çaba sarf eden Usta Foto Muhabiri Baykara, tescil belgesini alarak hukuki sürecin başlatılması için adımlarını attı.
           
Dev fotoğraf arşivi
 
Depo Photos’un kurucusu Antakyalı, internet sitesinde 420 bin yüksek çözünürlüklü görsel bulunduğunu dile getirerek, “Bu fotoğrafların 320 bininin alt yazı ve anahtar kelimeleri hazırlandı. Depo Photos, bir ajans olarak bu görsellerin satışını da yapacak. Bu foto muhabirlerinin telif anlamında gelir elde etmesini amaçlayan bir model” dedi. Antakyalı, Photos ekibinin, iki yılı aşan bir çalışmayla ilk aşamada 100’ün üzerinde önemli fotoğrafçının 15 milyondan fazla fotoğrafını inceleyerek 1 milyon karenin üzerinde dev bir fotoğraf arşivi oluşturduğunu anlattı. Bu süre içinde profesyonel editörler tarafından yürütülen özenli çalışma sürdürdüklerini ifade eden Antakyalı, daha önce gün yüzüne çıkmamış, hiçbir yerde yayınlanmamış yüz binlerce kare film taranarak dijital ortama aktarıldığını kaydetti.
 
İlk dava “Said Nursi” fotoğrafı 
 
Foto muhabirlerinin onca emek sarf ederek çektiği fotoğrafların internet ortamında saniyede paylaşılarak hak ihlali yaşanması nedeniyle başlatılan çalışma için Depo Photos’un avukatı sorularımızı yanıtladı. İnternet ortamındaki taramada en az 150 sitenin “Said Nursi” fotoğrafını izinsiz kullandığını tespit ettiklerine dikkat çekti. “1960’ta çekilen ve hiç kimsenin yakalayamadığı bu fotoğraf büyük bir emek. Ortada ciddi bir emek varken bu fotoğraf saniyeler içinde kopyalanarak yayınlanıyor. Baykara’ya emeğinin karşılığının ödenmesi için yargı sürecini başlattık” dedi ve Said Nursi fotoğrafı için başlatılan yargı sürecinin bir ilk olduğunu, bu tür telif haklarının korunması açısından başlangıç olacağını anlattı.
 
Mahkeme kararıyla gidildi
 
Avukat, fotoğrafın noterde onaylanmasını ise şu sözlerle açıkladı: “Mahkeme, fotoğrafın gerçekten o kişiye ait olup olmadığının ve üzerinde ne şekilde telif hakkı sahibi olunduğunun açıklanmasını istedi. O nedenle noterden tasdik işlemi gerçekleşti.” Telif hakkı ihlalindeki ceza miktarının ise yargılama sonucunda ortaya çıkacağının altını çizen Avukat, “Bilişim Hukuku Ofisi olarak, internet üzerindeki telif ihlalini için bu öncü projeden başladık. Diğer fotoğraflar için de devamını getireceğiz” diye konuştu. Fotoğrafçıların telif ve yasal haklarını koruması gereken meslek birliği olmadığına dikkat çeken avukat, şu ifadelere yer verdi: “Fotoğraf, sinema, müzik gibi eserler için meslek birlikleri var. Ancak fotoğrafçılıkta böyle bir durum yok. Gerçekleşen ihlallerse bu nedenle yaşanıyor.”
 
Akdeniz Manşet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
4 Yorum