Said Nursi eğitimin öneminin farkındaydı

Said Nursi eğitimin öneminin farkındaydı

Urfa'da büyük bir cami vardı Ulu Camiye naaşını getirdiler. Benim gözümden hala gitmiyor, öyle bir kalabalık vardı ki sanki tabutu...

Abdullah Güneş'in haberi:

RİSALEHABER-Kürt Demokrasi Platformu Başkanı Sertaç Bucak, çocukluğunda Bediüzzaman Said Nursi'nin vefat zamanına ve sonrasına şahitlik ettiğini söyledi.

Avukat olan babasının Bediüzzaman Hazretlerine saygı duyduğunu ifade eden Bucak, tabutunun taşınma anlarını unutamadığını söyledi.

Bucak şöyle konuştu:

Bizim evimiz Urfa merkezde Köprübaşı'nda idi. Hemen bizim evin çaprazında İpek Palas oteli vardı. Bediüzzaman Efendi Allah rahmet etsin İpek Palas otelinde kaldı. O geldiği zaman şunları duyardım. Kendisi yolda şoförüne demiş 'durmak yok Urfa'ya gitmemiz lazım.' Kendisi Allah'ın yoluna kavuşmak, ölmek için buraya geldiği söyleniyordu. İnsanlar diyordu "Bediüzzaman zamanının dolduğunu ifade ediyordu, onun için urfayı tercih etmişti." 

Bediüzzaman'ın islami ve din alimi yönü vardı bir de Kürt yönü vardı. Nursi, Van'da büyük bir üniversite kurmayı düşünen bir insandı. Kürdistan'da Kürtlerin ilerlemesi ve medeni bir dünyanın parçası olması için eğitimin, okumanın öneminin farkında bir insandı.

Babam kendisini üç defa ziyaret etmişti. Kendisiyle Kürtçe konuştuğunu anneme anlatırdı. Bediüzzaman'ın çok donanımlı, çok kültürlü ve çok önemli bir alim olduğunu babamın anlatımlarından biliyorum. 1960 Mart ayında vefatının haberi geldi. Sonra talebeleri gelmeye başladı. O zaman ulaşım çok zordu. Her gelen cenazenin olduğu yere koşuyordu. 

Babam Bediüzzaman Efendi'nin büyük bir islam alimi olmasından dolayı cenaze işlerinin düzenlenmesinde katkı sunmuştur. Hem avukat olması hasebiyle hem o dönem ona yönelik çok baskı vardı. Urfa'da büyük bir cami vardı Ulu Camiye naaşını getirdiler. Benim gözümden hala gitmiyor, öyle bir kalabalık vardı ki sanki tabutu ellerin üzerinde uçuyordu. Öyle mahşeri bir kalabalık vardı. Sonra Halilurahman'da defnedildi. 

Bazen sabah namazında Halilurrahman'a giderdik annemle. Bediüzzaman'ın mezarı başında nur talebeleri Kur'an okurdu. Her zaman 7-8 kişi vardı. Sonra askeri darbe oldu. Babam hep derdi Bediüzzaman'ın cenazesinin askerler tarafından bilinmeyen bir yere götürüldüğünü üzüntüyle anlatırdı. Biz ertesi gün ailece oraya gittik. Mezarı kazmışlar, barız görünüyordu, öyle ki kapatma zahmetine bile girmemişler. Mezarın etrafında askerler vardı.

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.