Said Nursi, dünya servetinin yarısı elinde olan 26 kişiyi uyarıyor

Said Nursi, dünya servetinin yarısı elinde olan 26 kişiyi uyarıyor

İngiliz yardım kuruluşu Oxfam'ın raporuna göre en zengin 26 kişinin toplam serveti dünya nüfusunun yarısının servetine eşit düşüyor. Said Nursi, Kur'an'daki reçeteyi yorumladı ve uyardı

İbrahim Mert'in haberi:

RİSALEHABER-Oxfam'ın Forbes ve Credit Suisse'in verilerini kullanarak hazırladığı raporda dünyadaki gelir dağılımı adaletsizliğiyle ilgili çarpıcı sonuçlar yer alıyor.

Rapora göre en zengin 26 kişinin serveti dünya üzerindeki 3.8 milyar insanın servetine denk düşüyor. Ayrıca zenginler 2018 yılında servetini 900 milyar dolar artırdı.

Zengin-fakir arasındaki uçurum giderek büyüyor

Euronews'te yer alan haberde zengin-fakir arasındaki uçurumun giderek büyüdüğünü belirten Oxfam Direktörü Winnie Byanyima, bu durumun aynı zamanda 'öfkeye' neden olduğuna dikkat çekti. Byanyima hükümetlerin zenginlerden ve iş yerlerinden daha fazla vergi alması gerektiğini vurguladı.

Kriz çıktıkça milyarder sayısı artıyor!

Oxfam ayrıca dünyadaki milyarder sayısının 2008 finansal krizinden bu yana iki katına çıktığına dikkat çekti.

Dünyanın en zengin kişisi ise 112 milyar dolarlık servetiyle Amazon sitesinin sahibi Jeff Bezos oldu. Bezos'un servetinin yüzde 1'nin Etiyopya'nın sağlığa ayırdığı bütçeye eşit olduğu ifade edildi.

Fakirler zenginlere göre daha fazla vergi veriyor

Raporda ayrıca Brezilya ve İngiltere gibi bazı ülkelerde en fakir yüzde 10’luk kesimin bütçelerine oranla zenginlere göre daha fazla vergi verdikleri de dikkat çekiyor.

Dünyanın en zengin yüzde 1'lik kesiminin serveti yüzde 99'un toplamına eşit

Eşitsizlik üzerine raporlarını her yıl Davos’ta gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu öncesinde yayımlayan Oxfam, 2015'ten bu yana en zengin yüzde 1'lik kesimin toplam servetinin dünyanın geri kalan yüzde 99'unun servetinden daha fazla olduğunu belirtiyor.

ZENGİN-FAKİR ÇATIŞMASINI ÖNLEYECEK REÇETE İSLAM'DA

Dünyada huzursuzluk ve kavgaların temel nedenlerinden biri de zengin fakir arasındaki bu uçurumdan kaynaklanıyor. Zenginler fakirleri sömürdükçe fakirlerin zenginlere olan nefreti büyüyor. Zenginler fakirlere şefkat nazarıyla bakmak yerine daha çok zengin olmanın bir aracı olarak bakıyor. 

Zengin-fakir arasındaki çatışmayı önleyecek yegane reçete İslam'da. İslamın reçetesini yorumlayan Bediüzzaman Said Nursi, zekat ve faiz hakkında önemli tepsitlerde bulunuyor.

BEDİÜZZAMAN: ZENGİN VE FAKİR BÖYLE YAPARSA...

Sosyal hayatta zenginler ve fakirler arasında karşılıklı dengenin Kur'an'da yer aldığına işaret eden Bediüzzaman, zekatın verilmesi, faizin de yasaklanması gerektiğini vurguluyor. Bediüzzaman'ın Risale-i Nur Külliyatından Sözler adlı eserinin 25. Söz'ünde yer alan ilgili bölüm şöyle:

İKİ KELİME KÖTÜLÜĞÜN KAYNAĞI

"Bütün ihtilâlât-ı beşeriyenin madeni (kaynağı) bir kelime olduğu gibi, bütün ahlâk-ı seyyienin (kötü ahlâk) menbaı (kaynağı) dahi bir kelimedir.

Birinci kelime: “Ben tok olayım; başkası açlıktan ölse bana ne!”

İkinci kelime: “Sen çalış, ben yiyeyim.”

Evet, hayat-ı içtimaiye-i beşeriyede havas ve avam, yani zenginler ve fakirler, muvazeneleriyle rahatla yaşarlar. O muvazenenin esası ise, havas tabakasında merhamet ve şefkat, aşağısında hürmet ve itaattir. 

Şimdi, birinci kelime havas tabakasını zulme, ahlâksızlığa, merhametsizliğe sevk etmiştir. 
İkinci kelime avâmı kine, hasede, mübarezeye sevk edip rahat-ı beşeriyeyi birkaç asırdır selb ettiği gibi, şu asırda sa’y, sermaye ile mübareze neticesi, herkesçe malûm olan Avrupa hâdisât-ı azîmesi meydana geldi.

İşte, medeniyet, bütün cem’iyât-ı hayriye ile ve ahlâkî mektepleriyle ve şedit inzibat ve nizâmâtıyla beşerin o iki tabakasını musalâha edemediği gibi, hayat-ı beşerin iki müthiş yarasını tedavi edememiştir. 

Kur’ân, birinci kelimeyi, esasından “vücub-u zekât” (zekâtın farz oluşu) ile kal’ eder, tedavi eder. İkinci kelimenin esasını “hurmet-i ribâ” (fâizin haramlığı) ile kal’ edip tedavi eder. Evet, âyet-i Kur’âniye âlem kapısında durup ribâya “Yasaktır” der. “Kavga kapısını kapamak için banka (ribâ) kapısını kapayınız” diyerek insanlara ferman eder, şakirtlerine “Girmeyiniz” emreder

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum