Said Nursi, doğudaki din belirleyiciliğine işaret eder

Said Nursi, doğudaki din belirleyiciliğine işaret eder

Şark toplumlarında dini yok sayan ya da dine karşıt olanların hükümran olması mümkün değil

Risale Haber-Haber Merkezi
 
Siyaset bilimci Ahmet Yıldız, Said Nursi'nin bir sözüne atıfta bulunarak Şark toplumlarında dini yok sayan ya da dine karşıt olanların hükümran olmasının mümkün olmadığını söyledi.
 
Yıldız, Star'ın Açık Görüş sayfasında yazdığı yazıda geçtiğimiz günlerde yapılan Demokratik İslam Kongresi'ni yorumladı.
 
PKK'nın ideolojik hükümranlık alanını genişletmek için kutlu doğum ve İslam kongresi düzenlediğine dikkat çeken Yıldız, Said Nursi'nin bir sözüne atıfta bulunarak Şark toplumlarında dini yok sayan ya da dine karşıt olanların hükümran olmasının mümkün olmadığını belirtti.
 
Yıldız, "Kongrenin PKK’li bir mele olan mela Abdullah-ı Timoki’ye ithaf edilmesi, sonuç bildirgesinde Şeyh Said ve Said-i Kürdi’ye atıfta bulunulması mutlaka reel karşılıklarını doğuracaktır. Said Nursi’nin Kürdileştirilmesi meselesini bir tarafa bırakarak, yazıyı onun bir tespitiyle noktalayalım. Said Nursi’ye (dileyen Kürdi desin!) göre, peygamberlerin çoğunun “Şarkta”, filozofların çoğunun da Batı toplumlarında ortaya çıkması, Şark toplumlarında dinin belirleyiciliğine kaderi bir işarettir. Şark toplumlarında dini yok sayan ya da dine karşıt olarak pozisyon alan siyasi hareketlerin ila nihaye hükümran olması mümkün değildir. Kemalizm’in Kürt coğrafyasındaki hal-i pürmelali bunun açık bir örneğidir. PKK’nin hangi amaçla olursa olsun, bu gerçekle yüzleşmesi, Kürt siyasetinin “normalleşmesi” yolunda atılmış olumlu bir adımdır" dedi.
 
Yazının tamamı için tıklayınız

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
5 Yorum