Said Nursi dil boşluğunu 'din dili' ile doldurdu

Said Nursi dil boşluğunu 'din dili' ile doldurdu

Cumhuriyet elitleri dinsiz Öz Türkçe oluşturmaya çalıştılar

Risale Haber-Haber Merkezi

Yazar Yusuf Yavuz Yılmaz, "Cumhuriyet elitlerinin özellikle dini ihmal ederek oluşturmaya çalıştıkları seküler dil anlayışının bıraktığı boşluğu; Said Nursi din dilini temel alarak oluşturduğu yeni bir taşıyıcı dil ile doldurdu" dedi.

Risale Haber yazarı Prof. Himmet Uç, Yusuf Yavuz Yılmaz'ın Değirmen dergisinde yer alan "Dil Kavgasının İreolojik Arka Planı" başlıklı yazısındaki bölüme köşesinde yer verdi:

“Şu bir gerçek ki Öz Türkçe oluşturma çalışmaları sonucunda geliştirilen dil anlayışı hedeflenenin tam tersi bir sonuç vererek devrim yapan kadro ile halkın dili arasındaki mesafe iyice açılmış oldu. Bu durum Cumhuriyet devrimlerinin halka daha kolay ulaşması şöyle dursun, yapılan değişikliklerin belirli bir üst tabaka ile sınırlı kalmasıyla sonuçlandı. Cumhuriyet devrimlerinin halka ulaşmadaki başarısızlığı bir anlamda bu değişikliklerin arkasında yatan dil politikalarıyla yakından ilgilidir.

Elbette hayat boşluk kabul etmeyecektir. Cumhuriyet elitlerinin özellikle dini ihmal ederek oluşturmaya çalıştıkları seküler dil anlayışının bıraktığı boşluğu; Said Nursi din dilini temel alarak oluşturduğu yeni bir taşıyıcı dil ile doldurdu. Said Nursi’nin başarısı bir yandan halkın bilincinde dinin derin etkisine, diğer yandan din ile bilimi başarılı bir şekilde harmanlamasına bağlıdır. Cumhuriyet elitlerinin devletin her türlü imkanlarını kullanarak oluşturmaya çalıştıkları Öz Türkçe’ci anlayışın zamanla etkisini yitirmesi dini dışlayan bir felsefeden hareket etmesiyle yakından ilgilidir.”

Yazının tamamı için tıklayınız

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum