Said Nursi de yargının vesayeti altındaydı

Said Nursi de yargının vesayeti altındaydı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, grup toplantısında bir çok ismi saydı ve...

Risale Haber-Haber Merkezi
 
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Said Nursi'den Nazım Hikmet'e, rahmetli Adnan Menderes'ten rahmetli Necmettin Erbakan'a, Necip Fazıl'dan Şeyh Said'e, Deniz Gezmiş'den Seyit Rıza'ya, İskilipli Atıf Hoca'ya kadar... Yargının vesayet altına aldığı, şu veya bu görüşten, inançtan, mezhepten onlarca önemli kanaat önderimizi bu topraklarda kaybettik" dedi.
 
AK Parti Grup Toplantısında, HSYK seçimlerine değinen Davutoğlu, TOBB İstişare Toplantısı'nda, "Yargı hür ve bağımsızdır" derken, adaletin her şeyin temeli olduğunu anlattığını, adaletin olmadığı yerde devletin de huzurunun da olmayacağını vurguladığını belirtti. Hakim ve savcılara, "Yargı bağımsızlığı demokratik bir siyasal sistemin ana unsurlarındandır" dediğini kaydeden Davutoğlu, "Bunda kimsenin şüphesi yoktur.  Yargı bağımsızlığına saygımız her zaman vardır. Ama yargının kendi içinde herhangi bir vesayetin parçası haline gelmemesi veya tek bir grubun, şu veya bu grubun, şu veya bu çevrenin tesiri altına girmemesi de yargı bağımsızlığının ana unsurlarından biridir" diye konuştu. 
 
Davutoğlu, hakim ve savcılara, "Kendi vicdanınıza sorun ve kendi vicdanınızla oy verin. Kesinlikle HSYK'yı tek bir grubun eline teslim etmeyin. Öyle bir teslimiyet olursa, en büyük zararı siz görürsünüz" dediğini ifade ederek, şöyle konuştu:
 
"Şimdi memnuniyetle görüyoruz ki HSYK seçimlerinde hakimlerimiz, savcılarımız hür iradeleriyle, çok özgür bir ortamda kendi tercihlerini yaptılar. Her birine kefilim. Türkiye'de yargı bağımsızlığının önemli eşiklerinden birisi gerçekleşmiş oldu. Çünkü demokrasinin şartı, özgür, bağımsız ve vesayetten uzak bir yargının oluşmasıdır. Bakınız geçmişte Osmanlı döneminde de oldu, yakın siyasi dönemimizde de... Yargı ne zaman bürokrasinin bir kesimiyle vesayet ilişkisine girmişse darbelere meşruiyet kazandırmıştır. 27 Mayıs, 12 Eylül darbesi... 28 Şubat yargısının brifing alması hepimizin bildiği şeylerdir. Ha bir yere gidip brifing almışsınız, ha yargının parçası olmayan bir yerden talimat almışsınız. Bunlar aynı. Bizim tek bir arzumuz var, vesayetten kurtulmuş yargı. 
 
Said Nursi'den Nazım Hikmet'e, rahmetli Adnan Menderes'ten rahmetli Necmettin Erbakan'a, Necip Fazıl'dan Şeyh Said'e, Deniz Gezmiş'den Seyit Rıza'ya, İskilipli Atıf Hoca'ya kadar... Yargının vesayet altına aldığı, şu veya bu görüşten, inançtan, mezhepten onlarca önemli kanaat önderimizi bu topraklarda kaybettik. Sizin buraya getirip hakim ve savcı yapmak için, 'kadroları oluşturanlar böyle istiyor' diye talimat vermeye kalkanlar oldu. Şimdi Türk yargı bağımsızlığı açısından tarihi bir sınavdan geçildiği ve en doğru zeminde doğru bir sürecin işletildiği kanaatindeyim. Bu sebeple de tüm yargı camiasını bir kez daha tebrik ediyorum. Onların gösterdikleri ihtimamın, hepimizce özenle korunacağını da bilmelerini istiyorum. Yargının hak ettiği saygınlığa ulaşması, demokrasimizin de devletimizin de toplumsal huzurumuzun da teminatıdır. Hiç kimsenin şüphesi olmasın, Türkiye  21. yüzyılın yükselen gücüdür."

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum