Nevzat Yalçıntaş: Said Nursî bütün tehlikeleri görmüş ve yazmış

Nevzat Yalçıntaş: Said Nursî bütün tehlikeleri görmüş ve yazmış

Said Nursî Hazretlerini tanımak bizim için büyük bir kazanç oldu. Kitaplarını okudum. Çok şeyler öğrendim.

Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, "Said Nursî Hazretleri bütün tehlikeleri görmüş ve bunu da yazmıştır" dedi.

Yalçıntaş'la yapılan röportajdan ilgili bölümler şöyle:

Said Nursî Hazretleri ile olan tanışmanızı anlatabilir misiniz?

Said Nursî Hazretlerini, Muhsin Okur aracılığıyla Sirkeci’deki Akşehir Palas Otel’de ziyaret ettim.

Yanımda sonradan profesör olan rahmetli Mehmet Eröz de vardı. Odaya girdiğimde tam karşıda sedirin üstünde bağdaş kurmuş vaziyette, yöresel kıyafetler içinde oturur vaziyette gördüm. İçeri girip yere oturduk. Çok zayıftı. Sonradan öğrendik, çok az şey yermiş. Kuru üzüm, çay, bazen birazcık ekmek ve yanında peynir. Kimler olduğumuzu öğrendi ve bizlere nasihatte bulundu. Benim hayatımda unutamadığım, benim şahsıma ait olarak Muhsin’e, “Bu delikanlıya dikkat edin, bu hizmet edecektir din yolunda” dedi. Ben onu bir tavsiye ve emir olarak telâkki ettim. Duâlarını aldıktan sonra yanından ayrıldık. 

Said Nursî Hazretlerini tanımak bizim için büyük bir kazanç oldu. Kitaplarını okudum. Çok şeyler öğrendim. Hayatımda büyük bir istikamet oldu. Said Nursî Hazretleri bütün tehlikeleri görmüş ve bunu da yazmıştır. Bütün eziyetlere, bütün baskılara rağmen iman dâvâsından vazgeçmemiştir. 

Sosyal ve ferdi yaraları görmüştür. Said Nursî’yi tanımak nasip oldu. Beni oraya götüren Muhsin Okur’a her zaman duâ ediyorum. 

KOSTURMA’YA GAZETECİ GÖTÜRDÜM 

Milletvekilliğim sırasında Türk-Rus Dostluk Grubu Başkanı olarak Rusya’ya seyahatimden önce genç bir gazeteci ziyaretime gelerek kendisini de götürmemi istedi. Orada Kosturma’da Said Nursî Hazretlerinin esir kaldığı bölgeyi görmek ve onu görenleri tesbit etmek istiyordu. Olur dedim ve bizle birlikte geldi. Ne Rusça, ne İngilizce biliyor. Kırım’dan geçecektik. Yanına bir Müslüman tercüman almasını tembihledim. O tercümanla birlikte Said Nursî’yi gören yaşlı bir Tatar çifte ulaşıyor ve o zamana ait hatıraları kayıt altına alıyor. Allah hizmete nasip etti böyle bir şeye de vesile olmak nasip oldu.

Yeni Asya

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum