Said Nursi, Atatürk'e Ayasofya dersi verdi

Said Nursi, Atatürk'e Ayasofya dersi verdi

Fırıncı ağabey, Bediüzzaman'ın Mustafa Kemal'e Ayasofya dersi verdiğini söyledi

Risale Haber-Haber Merkezi

Bediüzzaman Hazretlerinin talebelerinden ve İstanbul'da kendisine bir süre hizmet eden Mehmed Fırıncı ağabey, Said Nursi hakkında Derin Tarih dergisine çarpıcı açıklamalarda bulundu. Fırıncı ağabey, Bediüzzaman'ın Mustafa Kemal'e Ayasofya dersi verdiğini söyledi.

Derin Tarih dergisinde Halid Kandemir'in Bediüzzaman Said Nursi'nin talebesi Mehmet Fırıncı ile yaptığı röportajın ilgili bölümü şöyle:

Hür Adam filminde yer alan Mustafa Kemal sahnesi gerçekten yaşanmış mıydı?

Gerçekten yaşandı, fakat filmde olduğu gibi ayak ayak üzerine atma gibi bir şey var mıdır, bilemiyorum, lakin karşılaştıkları doğrudur. Bediüzzaman Mustafa Kemal ile konuşmasında şöyle demiştir:

'Ayasofya Camii müminlerle dolu, böyle bir şöhret hissiyle insanlar gelip güzel bir Kur'an okusa, hafız müminler onu manen alkışlarlardı. Fakat orada başka biri gelip şarkı türkü okusa bütün müminler lanet okurlar. Sadece dışarıdan, camdan seyreden ecnebi bir gazeteci memnun kalır.'

Bu misali vefatından önce Mustafa Sungur Ağabey'den işitmiştim. Adeta Atatürk'e Ayasofya dersi veriyor. Mustafa Necati o esnada bulundukları odaya giriyor, 'Ne giriyorsun, çık!' diye Milli Eğitim Bakanı'nı kovuyor. Neticede Üstad 'Ben kendimi tam ıslah etmediğim için benim sözlerim ona tesir etmedi' demiştir.

(...)

Üstad'ın Ayasofya'nın açılması konusunda düşüncesi neydi?

Fetih; şehit ve gazilerin kılıçlarının yadigârıdır. Ayasofya katiyen bu şekilde kalamaz, kalmaması da lazım. Demokrat Parti zamanında bu çok arzu edilmiş, lakin başarılamamıştı.

Hünkar Mahfili denilen kısım açık, Süleyman Demirel döneminde bu kadarını yapabildiklerini söylediler. 1980 İhtilali'nde yeniden kapatılmıştı, bahanesi restorasyondu. Ardından tekrar açıldı. Fakat Ayasofya'nın tamamen açılması gerekli.

AYASOFYA'NIN AÇILMASI İÇİN KİM, NE DEDİ? TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.