Said Nursi aksini yapsaydı, Türkiye ne olurdu?

Said Nursi aksini yapsaydı, Türkiye ne olurdu?

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Bediüzzaman'ın cevabına dikkat çekti

Risale Haber-Haber Merkezi

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Said Nursi’nin "Kürdistan’ı kuralım” diyenlere verdiği cevabın bile Said Nursi’yi sevmeleri için yeterli olduğunu söyledi.

Haber X sitesinden Hülya Okur'a konuşan Destici'nin ilgili sözleri şöyle:

Risale-i Nur toplantılarına da katıldığınızı biliyorum. Risale-i Nur, Bediüzzaman sizin için ne ifade ediyor, cemaatin ideolojinizdeki yeri nedir?

Türkiye’deki bütün ehli sünnet cemaatlere güzel bir bakışımız var. Bütün cemaatlerle diyaloglarımız var, yakın ilişkilerimiz var. Hepsini de seviyoruz. Kim alnını secdeye koyuyorsa, kim ellerini semaya kaldırıp dua ediyorsa, kim Allah’a iman ediyorsa, kim Resulullah’ı onun peygamberi olarak tanımışsa biz o insanların hepsine iyi gözle bakıyoruz ve seviyoruz. Hepsinin de bulundukları noktadan ayrı ayrı hizmet ettiğini düşünüyoruz. Hükümetlerin eksik bıraktığı her şeyi yaptılar, okul, yurt, çocuklarımızın dini değerlerimizi öğrenmesi olsun, birlik beraberliğimize katkısı olsun, hatta açları doyurma noktası olsun…

Van depreminde gördüm, orada devletin yardım kuruluşlarından önce bu tür cemaatlerin yardım kuruluşlarını gördük. Devlet sadece maddi yardım yapıyor, oysa cemaatler, cemiyetler çadırın yanında manevi destek veriyor, ruh veriyor, kardeş olarak destek veriyor. Bu açıdan baktığımızda Türkiye’deki cemaatlerin, Türkiye için bir kazanç, zenginlik olduğunu düşünüyorum.

Bediüzzaman Said Nursi, ömrü çile ile geçmiş, cephelerde bulunmuş, Rusya’da esir düşmüş, milli mücadelede büyük katkılar vermiş, öbür taraftan da Kur'an’ı Kerim’i anlatarak, yorumlayarak milleti aydınlatmaya çalışmış, toplumu ayrıştırmak isteyenlere karşı da bir duruş sergilemiş. Doğu’daki isyanlar başladığında, Said Nursi’ye geliyorlar ve kendileri ile birlikte olmasını, mili mücadele kuvvetleri ile savaşmayı teklif ediyorlar. “Sen de bizimle birlikte ol da Kürdistan’ı kuralım, Kürtleri bağımsızlaştıralım” diyorlar. Onlara verdiği cevap bile bizim Said Nursi’yi sevmemiz için yeterlidir. Diyor ki: “Ey Kürt beyleri, bu büyük Türk milleti 10 asırdan beri İslam’ın sancaktarlığını yapmıştır, dolayısıyla bu millete kılıç çekilmez, siz de bundan vazgeçiniz” diyor.

Ne kadar önemli bir görev yapıyor. Bunun aksini yapsaydı, Türkiye ne olurdu? Said Nursi dışında kaç kişi bu duruşu sergilemiş? Baktığınız zaman hiç eline silah almamış, yetiştirdiği hiçbir öğrenci eline silah almamış, sadece inandıklarını söylemişler. Kur'an'ı yorumlamış ve yaşamaya çalışmışlar. Devrim kanunları döneminde kanun uygulayıcıların hoşuna gitmemiş olabilir ama o günleri o şartlar içinde değerlendirmek lazım. İnsanların başına sarık, takke takması yasaklanmış. Şimdi herkes inandığı gibi yaşasın diyoruz. Bu bir insan hakları diyoruz. Bunu yapmış, başka bir şey yapmamış ki? Şu anda da bunu yapıyor.

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum