Said Nursi, önce ekmek diyenlere önce hürriyet dedi

Said Nursi, önce ekmek diyenlere önce hürriyet dedi

Mussolini ve Hitler'in "önce ekmek" söylemine vurgu yapan Coşkun, buna karşılık Bediüzzaman Hazretlerinin sözlerini hatırlattı

Risale Haber-Haber Merkezi
 
Milat Gazetesi yazarı Ufuk Coşkun, Said Nursi'nin "önce ekmek" zihniyetine tepkisini "Ekmeksiz yaşarım ancak hürriyetsiz yaşayamam" sözleri ile dile getirdiğini söyledi.
 
Mussolini ve Hitler'in "önce ekmek" söylemine vurgu yapan Coşkun, buna karşılık Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin sözlerini hatırlattı:
 
"Bizden özgürlük değil, ekmek istiyorlar, ekmek!..” diye haykırıyordu Mussolini..Ve sonra “İnan, itaat et ve savaş” diyerek  bitirmişti sözlerini. Yani önce ekmek diyordu.. Hitler’de önce ekmek diyen diktatörlerden. Bunlara göre insan,evlerinin önünde bağlı duran birer köpekten farksızdı. İnsanı köpek yerine koyan diktatörlerdi bunlar. Acıktığında ekmek verilen ancak karşılığında sonsuz bağlılık ve itaat beklenen.. Bilirsiniz tek parti dönemi zihniyeti de önce ekmek demişti. Dönemin İslam âlimlerinden Said Nursi (r.a) bu zihniyete olan tepkisini şu ifadelerle göstermişti."Ekmeksiz yaşarım ancak hürriyetsiz yaşayamam.’ Kendi ideolojilerine bağlı, bağımlı, itaatkar birer vatandaş yaratmanın bir başka yolu ‘ekmek..’İtaat edin, sadık kalın, ve canınız pahasına savaşın, gerekirse de ölün...Bu yüzdendir ki otoriter zihniyetler önce ekmek der.Bu bakımdan tarih önce ekmek diyenlerin hazin öyküleriyle doludur. Çünkü önce ekmek demek bir bakıma “size özgürlük yok” demek anlamına gelmektedir.
 
Bugün Cemaat, CHP, MHP ve bileşenleri sembolik bir aday etrafında önce “ekmek” diyorlar. Sevgi ekmek için, bolluğu ekmek için, iman-ı ekmel, ihsân-ı ekmel gibi laflar işin süslü tarafı. Oysa bu, özgürlüklerden mahrum bırakılacak bir halk anlamına gelmektedir. Çünkü buradaki ‘ekmek’ten kasıt Ekmeleddin değildir; statükodur, resmi ideolojidir, farklılıklara şans tanımayan, itaatkâr, uysal, tekçi bir yapının devamıdır. Kısacası eski Türkiye’dir. Bugün karşımızda yıllardır dindar ailelerin çocuklarını mağdur eden, farklı dilleri yasaklayan, darbelerle ülkenin her bakımdan geriletilmesinde rol oynayan, otoriter laikçi tutumlarıyla, Müslüman insanları türlü zulümlere maruz bırakan, çağdaşlık, ilericilik adı altında da Anadolu insanını aşağılayan bir yapının adayı var. İlaveten, zamanında bu zihniyetin karşısında dimdik duran Said Nursi’ye bile aldırmadan tersi istikamette yol tutan bir cemaat... Ve cemaat bu yapının yanında gösterdiği üstün performansla halk nezdindeki itibarını artık sıfırlamıştır. Bugün hiçbir vicdan sahibi insan bu olan bitenleri bir sivil toplum yada dini bir cemaat penceresinden bakamaz.
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
5 Yorum