Sahte köy yumurtası'na dikkat

Sahte köy yumurtası'na dikkat

Doç. Dr. Muzaffer Denli, piyasada "köy yumurtası" diye satılan yumurtaların büyük çoğunluğunun çiftlik yumurtası olduğunu söyledi

Dicle Üniversitesi (DÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Doç. Dr. Muzaffer Denli, piyasada bazı yumurtaların samanla karıştırılarak ve hayvan gübresiyle kirletilerek tüketiciye 'köy yumurtası' adı altında satıldığını belirtti. Tüketicilerin köy yumurtası ile çiftlik yumurtasını ayırt etmelerinin mümkün olmadığını ifade eden Denli, "Onun için tüketicilere önerim nerede üretildiği belli olan yumurtaları satın alsınlar. Kabuk rengine bakarak, sarı rengine bakarak veya şekline bakarak bir yumurtanın köy yumurtası mı çiftlik yumurtası mı hangi sistemde yetiştirildiğini bilemezsiniz" dedi.

Köy nüfusunun azaldığını, dolayısıyla köyde besicilik ve yumurta üretiminde de düşüş yaşandığını dile getiren Denli, birçok köye de yumurtanın şehir merkezlerinden gönderildiğini öne sürdü.

"KALİTELİ YUMURTA TÜKETİLEN YEME BAĞLI"

Köyde üretilen yumurtaların doğal ortamda, uygun şekilde üretildiğine, bunun da kaliteyi etkilediğine dikkati çeken Denli, "Kaliteli yumurta, yetiştirme sistemine ve tüketilen yeme bağlı" diye konuştu. Köy yumurtası ile çiftlik yumurtası arasında protein, yağ ve karbonhidrat gibi besin değerleri bakımından farklılık bulunmadığını anlatan
Denli, şöyle konuştu:

"Ancak, vitaminler gibi fonksiyonel özelliklere sahip bir takım maddeler var. Bu da hayvanın tükettiği yemlerden geçiyor. Doğal yemler yumurtanın kompozisyonuna etki ediyor. Mesela bizim burada ürettiğimiz ve yetiştirdiğimiz tavuklardan elde ettiğimiz yumurtalarda 'A vitamini' diğer yumurtalardan daha fazla veya folik asit ve B12 vitaminince daha zengin olduğunu görüyoruz. Bu tamamen beslenmeyle, tüketilen yemlerle ilgili bir olay. Biz fakültemiz bünyesinde yetiştirilen bir takım yem ham maddelerini de hayvanların yemlerine katarak bu şekilde doğal, biraz daha fonksiyonel hale getirilmiş yumurta elde ediyoruz."

Denli, yumurta tüketimi konusunda da yumurtanın taze olmasına dikkat edilmesi, üretim ve tüketim tarihlerinin olup olmadığına bakılması, köy yumurtası adı altında satılan yumurtalara itibar edilmemesi önerisinde bulundu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.