Sahte ilaca mobil takip dönemi

Sahte ilaca mobil takip dönemi

Hastaların akıllı telefonlar yoluyla kullandıkları ilacın izini sürebilecekleri sistem yeni yılda başlıyor

Hastaların akıllı telefonlar yoluyla kullandıkları ilacın izini sürebilecekleri sistem sayesinde, sadece ilacın sahte olup olmadığı değil, aynı zamanda son kullanma tarihi ve hakkında toplatma kararı verilip verilmediği de öğrenilebilecek.

AA muhabirinin Sağlık Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, artık hastalar yeni yılla birlikte akıllı cep telefonları üzerinden ilaç takibi yapabilecek.

Hastaların, akıllı cep telefonlarından indirecekleri uygulamayla kullandıkları ilacın izini sürebilmelerine imkan tanıyan sistem için bakanlığın İlaç Takip Sisteminde (İTS) yazılım değişikliği yapıldı.

Uygulamayla ilaç kutuları üzerindeki karekodlar okutularak ürünle ilgili her türlü bilgiye sahip olunabilecek. Karekodu okutulan ilacın İTS'ye kayıtlı olması halinde üretim yeri, tarihi, ruhsat sahibi, son kullanma tarihi, hakkında toplatma kararı alınıp alınmadığı görülebilecek. Aksi takdirde sistem otomatik uyarı verecek, ilgili merkez durumdan haberdar olacak ve bakanlık harekete geçebilecek.

Hasta bu sayede, kutusu üzerindeki barkodu okuttuğu halde bilgileri sistemde bulunmayan ilacın sahte olduğunu anlayacak.

İlaç takip Sistemi nedir?

Sağlık Bakanlığının İlaç Takip Sistemi, dünyada ilk kez Türkiye'de uygulanan bir sistem. Sistemle birer kimlik numarasına sahip ilaçlar, üretimden tüketim aşamasına kadar tüm süreçlerde takip edilebiliyor.

İTS'nin uygulamaya girmesiyle ilaç kutuları üzerine barkod yerine karekodlar basılmaya başlanmıştı. Sisteme eczaneler, Sağlık Bakanlığı ve SGK dahil olduğu, sorgulama karekodlar okutularak yapıldığı için sahte ilaç riski ortadan kalkıyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.