Sahra Altı Afrikası'nda 85 milyon çocuk kayıtsız

Sahra Altı Afrikası'nda 85 milyon çocuk kayıtsız

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Sahra Altı Afrikası'nda 85 milyon çocuğun doğum kaydının bulunmadığını açıkladı.

UNICEF, bölgede, 5 yaşın altındaki iki çocuktan birinin doğumunun yetkililere bildirilmediğini, dolayısıyla doğum belgesi olmayan ve nüfusları kayda geçirilmeyen çocukların ülkelerindeki eğitim gibi temel hizmet ve haklardan faydalanamadığını vurguladı.

Doğu ve Güney Afrika'da 44 milyon, Orta ve Batı Afrika'da 39 milyon çocuğun kayıt altına alınmadığı belirten UNICEF, 'çocukların değerli olduğu için sayılması' gerektiğine dikkati çekti.

UNICEF, 'izi olmayan' çocuklara ilişkin raporunda, doğumun bildirilme oranının en düşük olduğu 10 ülkeyi de sıraladı. Somali'de çocukların yüzde 3'ünün, Liberya'da yüzde 4'ünün, Etiyopya'da yüzde 7'sinin, Zambiya'da yüzde 14'ünün, Çad ve Tanzanya'da yüzde 16'sının, Yemen'de yüzde 17'sinin, Gine-Bissau'da yüzde 24'ünün ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DKC) yüzde 28'sinin kaydının tutulduğu açıklandı.

Çocukların kayıtlarının tutulmamasının riskleri artırabileceği, nüfus kağıtları bulunmayan çocukların çoğunun sağlık, eğitim ve temel sosyal hizmetlerden yararlanamadığı, ayrıca cinsel istismara maruz kalabildiği ya da erken işe başlamak zorunda kaldığı kaydedildi.

'Hayalet çocuklar' adlı, 6 Mayıs'ta yayımlanacak kitabın yazarları Laurent Dejoie ve Abdoulaye Harrisou da çatışmalar nedeniyle mülteci kampında ya da doğum yerleri dışında yaşayan çocuklar için durumun daha da kötü olduğunu vurguladı.

Yazarlar, bu çocuklardan çoğunun doğum yerlerine dair en ufak hatıralarının bulunmadığını ifade etti.

DKC'de sokakta yaşayan çocuk ve gençlerin korunması ve eğitimiyle ilgilenen sivil toplum kuruluşu REEJER yetkililerinden Marie Marguerite, AA'ya açıklamasında, başkent Kinşasa'da doğan çocukların sadece yüzde 25'inin kayıt altına alındığına ve her gün sokakta en az 2 bebeğin dünyaya geldiğine dikkati çekti.

Togo'da faaliyet gösteren 'Çocukların dostları' adlı sivil toplum kuruluşundan Ayokassia Kpatare ise Togo'da 10 çocuktan sadece 1 ya da 2'sinin nüfus kaydı bulunduğunu ifade etti.

Sivil toplum kuruluşlarının çabalarına rağmen çocukların 'sayılması' ülkenin sağlayacağı imkanlara bağlı.

Afrika'da 2015'e kadar 130 milyon çocuğun doğması bekleniyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.