Sahici mermi

Bir kitapçığın “Nur Derslerinden Tespit Edilen Notlar” bölümü hakikaten Nur Derslerine yakışır nitelikte. Bazen bir paragraf, bazen birkaç paragraf okuyor bırakıyorum; belki nefsime ağır geliyor okumaya dayanamıyorum, belki de hakikatin ağırlığı nefse ağır geliyor bırakıyor…

“İhlas; kelimelerin ruh-u manevisidir. İhlas olmadığı zaman kelimeler eğitim mermisi gibi, hedefi bulsa da tesir etmez. İhlas olmayınca attığın fikir mermileri hedefi bulamıyor, tesirsiz kalıyor”

Gel de konuş, gel de yaz! İhlas ruhu olmayınca, ne ehemmiyeti var konuşmanın, yazmanın?

“Mesele yalnız Risale-i Nurdaki hakikatleri ezberlemek malumat sahibi olmak değil, mesele; o hakikatleri yaşayabilmektir”

Nefis bunu kabul eder mi? Malumat sahibi olmak sanallık, sahicilik bildiğini yaşamak… Sığlıktan derinlere inmek için sadece okumak yetmiyor!

“Kardeşlerimizin hatalarını, bir doktorun hastasını tedavi ettiği gibi tedaviye çalışacağız. İtina ile kavl-i leyyin ile ikaz edeceğiz. Bazen lisan-ı hal, lisan-ı kalden üstündür ve tesirlidir”

Nura talebe olmak böyle şefkatli olmaktan geçiyor olmalı, kendini tartma cesareti olan var mı?

“Bir tezgâhtar, dükkâna gelen müşteriye hürmet ediyor. Gururu ve enaniyeti terk ediyor. Dünveyi işlerde bu gerekiyorsa; uhrevi hizmetlerde çok daha fazlası lazım”

Tezgâhtarlık yapamayana ne yapılır?

“Anlamak iki çeşittir; 1 ibareyi anlamak, 2 Hakikati anlamak. Uhuvvet Risalesini okuduğu halde münakaşa eden, tartışan adam ibareyi anlamıştır, hakikati anlamamıştır. Çünkü hakikati anlayan kardeşiyle çatışmaz”

Hakikatini anlamadıktan sonra Uhuvvet ve İhlas Risalelerini okumak değil ezberlemenin ne anlamı var? Rahman ü Rahim bizi affetsin hakikatiyle okumayı ve yaşamayı nasip etsin. İnsanız işte hata yapıyoruz…

“Risale-i Nurun yolu sır-ı ihlastır, kulluktur. Bu hakikatleri en başta iç dünyamızı mamur etmek için kullanacağız”

Hakikat belli de o hakikati hakikatiyle kavramak ve yaşamak mesele. Büsbütün ümitsiz değiliz, kusurumuz çok olsa da affa olan ümidimiz de var.

Şimdi cep telefonlarında sanal paylaşımlar da sorguya çekilmeli. Gerçekte içselleştirmediğimiz şeyi paylaşmak; eğitim mermisi olarak hedeften tekrar bize geri gelmesin?

Belki bu yazı da bir eğitim mermisi!

Özür isteğim olabilir sizden, zamanınızı aldığımdan hakkınızı helal eder misiniz? Sahici mermi atabilirsiniz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum