Sahabe diyarı çorum'da sahabe meltemi esti

Sahabe diyarı çorum'da sahabe meltemi esti

Siyer Araştırmaları Merkezi'nin başlattığı 82 İl 82 Sahabî projesi tüm hızı ile devam ediyor.

Risale Haber - Haber Merkezi

Projenin 39. programının adresi Sahabe Diyarı Çorum idi. Turgut Özal Konferans Salonu'nda yapılan programa çok yoğun bir ilgi vardı. Salon dışına kadar taşan kalabalık, ayakta ve hasırlar üzerinde saatlerce programı ilgi ile takip etti.

BİZİM İÇİN BİR GURUR

Ev sahipliliğini İlim Yayma Cemiyeti Çorum Şubesi'nin yaptığı program Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Programda bir selamlama konuşması yapan Cemiyet Başkanı Mehmet Karadağ, projenin öneminden bahsederek: "Böyle güzel bir yürüyüşün, Çorum ayağını organize etmek bizim için bir gururdur" dedi.

MAHSULÜ BEREKETLİ BİR YER ÇORUM

Daha sonra kürsüye Muhammed Emin Yıldırım Hoca davet edildi. Yıldırım sözlerine şöyle başladı:  "Çorum'a iman tohumunu eken sahabe olduğu için, buranın mahsulü hep bereketli olmuştur. Düşünebiliyor musunuz, bu topraklar Osmanlı'ya üç şeyhülislam vermiş, Fatih'in hocası Akşemsettin Hazretlerini yetiştirmiş, Fahrü'l-Muhaddin diye bilinen Yusuf Bahri Efendi'yi, İskilipli Atıf Efendi'yi ve nicelerini yetiştirmiştir, kıyamete kadarda yetiştirmeye devam edecektir. Tohumu eken Sahabe olunca, elbette mahsul böyle olacaktır."

BURADA SAHABEYE NİSPET EDİLEN BEŞ MAKAM VAR

Çorum'un neden Sahabe Diyarı olduğuna değinen Yıldırım, "burada Sahabeye nispet edilen beş makam var" dedi ve bunların; "Kerebi Gazi, Süheyb-i Rûmî, Ubeydi Gazi, Sa'd b. Ebi Vakkas ve Yayan Dede" olduklarını söyledi. Daha sonra, "Peki, bu iddia doğru mu?" sorusunu sorarak, kaynaklar ışığında bu soruya cevap verdi. Gerçekten Muhammed Emin Hoca çok önemli bilgiler verdi. Dedi ki: "Kaynaklarımıza yaslanarak bu sahabî efendilerimizin burada metfun olduklarını veya seferler sırasında buralara geldiklerini söyleyemiyoruz.  Ancak Sahabe ordusu Hicri 17'den, tarihe dikkat edin; Efendimiz'in vefatının üzerinden 6 yıl geçmeden Anadolu'ya gelmeye başladıkları kesindir. O günden Hicri 50'ye kadar yüzlerce askeri sefer, bu topraklara düzenledikleri bilinen bir hakikattir. Buralardan o günkü adı ile Kostantiniyye'ye gittikleri de bilinmektedir. Sadece Hicri 48-50 arası İstanbul seferlerine adı bilinen 63 Sahabinin, kim bilir adı bilinmeyen kaç Sahabî, o ordu içerisinde yer aldıkları da kesindir. Dolayısı ile kitabî olmasa da bugün Anadolu'da Sahabiye nispet edilen kabir ve makamların bu manada bir değer ihtiva ettiği unutulmamalıdır."

KEREBİ GAZİ: AMR B. MA'DİKERİB

Konuşmasına Çorumluların Kerebi Gazi dedikleri Amr b. Ma'dikerib'in hayatını anlatarak devam eden Yıldırım, pek tanınmayan bu Sahabî efendimiz için çok farklı ve güzel tablolar paylaştı. Nasıl Müslüman olduğunu,  Hz. Ebû Bekir döneminde yaptığı büyük hatasını, sonrasında bu hatadan nasıl yüz çevirdiğini ve günahının kefaretini nasıl cihad meydanlarında ödediğini, en son Nihavend Savaşı'nda yaralanmasını ve İran'ın Rey şehrinde şehit olmasını anlattı. Hele onun Kadisiye Savaşı'nda, İran'ın efsanevi komutanı Rüstem-i Zal'a söylediği sözler salonda çok farklı bir hava estirdi.

BİN KİŞİYE BEDEL ASKER

Amr b. Ma'dikerib'in, Hz. Ömer tarafından "bin kişiye bedel asker" diye isimlendirildiğini söyleyen Yıldırım, onun hem şairliği ile hem askeri kabiliyeti ile çok önemli adımlar attığını belirtti.  11 yıl boyunca, ilerleyen yaşına rağmen cihad meydanlarından geri durmaması ve bu konudaki hassasiyeti gerçekten çok önemli mesajlar vermekteydi.

KEREBİ GAZİ'DEN ALINMASI GEREKEN DERSLER

Konuşmasının sonunda Yıldırım,  Hz. Amr'ın hayatının üzerinden alınması gereken derslere değindi. Onun çok önemli örnekler bu çağın insanına verdiğini belirten Yıldırım, özellikle şu beş alanda rehberlik ettiğini söyledi. O beş alan şunlardan oluşuyordu: "İhlâsın Derinliği ve Bereket, Davet Aşkı ve Temsiliyet, Zaafiyetlerin Tehlikesi ve Felaket, Hatayı Savunmama ve Kefaret, Davanın Kutsiyeti ve Şahsiyet."

40. PROGRAMIN ADRESİ MANİSA

Siyer Araştırmaları Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre projenin 40. programı "Arşı Titreten Sahabî  Sa'd b. Muaz" başlığında, 21 Şubat 2013 Perşembe günü Manisa'da yapılacak.