Sağlıkta Tam Gün yasası kalktı

Sağlıkta Tam Gün yasası kalktı

Yeni düzenlemeyle dışarıda görev yapacak profesör ve doçentlerden elde edilen gelirin yüzde 50’si hocaya, yüzde 50’si de üniversiteye aktarılacak.

Tam Gün Yasası’ndaki değişikliklerin de içinde bulunduğu torba kanunu önceki gece Meclis’te kabul edildi.

Yeni düzenlemeyle üniversitede görev yapan hocalar yönetimin onayı ile dışarıdaki özel hastanelerde çalışabilecek. Mesai saatleri dışında tedavi olan hastalar ‘hoca farkı’ ödeyecek. Alınan ücretler döner sermayede ayrı bir hesapta toplanacak, daha sonra belirli oranda hocalara ödenecek. Tam Gün Yasası’ndan dolayı vatandaşlar üniversite hastanelerinde para ödemiyordu. Yeni dönemde GATA’da ihtiyaç duyulan alanlarda profesör ve doçentler sözleşmeli olarak görev alabilecek. Bundan sonra sünnet ameliyatını sadece doktorlar yapacak. Aile hekimleri ayda en az 8 saat hastanede nöbet tutacak.

Uzun süredir Meclis gündeminde bekleyen içinde Tam Gün Yasası’ndaki değişikliklerin de bulunduğu torba kanunu dün gece yasalaştı. Yeni düzenlemede üniversitede görev yapan hocalar üniversite yönetiminin onayı ile dışarıdaki özel hastanelerde çalışabilecek. Buradan elde edecekleri gelirin yüzde 50’si hocaya, yüzde 50’si de üniversiteye aktarılacak. Dışarıda çalışacak hoca sayısı anabilim dalındaki kadrolu profesör ve doçent sayısının yarısını geçmeyecek. Özelde çalışabilecek öğretim üyeleri uygulama ve performans kriterlerine göre belirlenecek. Düzenleme ile mesai saatleri dışında tedavi olan hastalar ‘hoca farkı’ ödeyecek. Alınan ilave ücretler döner sermaye işletmesinde ayrı bir hesapta toplanacak. Daha sonra belirli oranda üniversite hocasına ödenecek. Şu ana kadar Tam Gün Yasası’ndan dolayı vatandaş üniversite hastanelerinde para ödemiyordu. Diğer yandan yasayla dışarıda ücretsiz izin kullanarak çalışan öğretim üyelerinin de 3 ay içerisinde üniversiteye geri dönmesi gerekiyor.

Yeni dönemde  Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) ihtiyaç duyulan alanlarda profesör ve doçentler sözleşmeli olarak görev yapabilecek. Sözleşmeler, GATA Akademi Kurulu’nun teklifi ve Genelkurmay Başkanlığı’nın onayı ile olacak. Torba yasada “olağanüstü durumlarda mesleğini icraya yetkili kişilerce acil sağlık hizmeti ulaşana kadar verilecek olan sağlık hizmeti hariç” ifadesinden sonra “sağlık hizmeti devamlılık arz edene kadar” cümlesi eklendi. Düzenlemenin özellikle Gezi Parkı olaylarından dolayı haklarında soruşturma açılan hekim ve sağlık çalışanlarının korunması için alındığı belirtiliyor. Bundan sonra sünnet ameliyatını sadece doktorlar yapacak. Sünnetçilik yetkisi alanlarda 31 Aralık 2014’e kadar devam edecek. Düzenleme ile piyasada bitkisel ürünleri ilaç gibi pazarlayanlara  5 yıla kadar hapis cezası geliyor. Ayrıca ürünü bitkiselliğin dışına çıkarıp ilaç gibi satışını ve tanıtımını yapanlara da 300 bin liraya kadar para cezası verilecek. Diğer yandan hekime şiddet tutuklama nedeni sayılan suçlar arasına alındı. Hemşire yardımcısı, ebe yardımcısı, sağlık bakım teknisyeni adıyla üç yeni “yardımcı sağlık mesleği” getirildi. Yoğun bakım, acil servis ve 112’de çalışanlara yüzde 50 fazla para ödenecek. Aile hekimleri ayda en az 8 saat kamu hastanelerinde nöbet tutacak. Aile hekimi hekimi eğer isterse daha fazla nöbet tutabilecek.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.