Sağlıklı yaşlanmanın sırrı düzenli fiziksel aktivite

Sağlıklı yaşlanmanın sırrı düzenli fiziksel aktivite

Düzenli fiziksel aktivite yapanlar 7 kat daha sağlıklı yaşlanıyor, ileri yaşlarda kalp rahatsızlığı ve bunama gibi hastalıklara yakalanma riskleri azalıyor.

University College London tarafından yapılan ve British Journal of Sports Medicine[i] tıp dergisinde yayınlanan yeni araştırma, düzenli fiziksel aktivite yapan bireylerin daha sağlıklı yaşlandığını, ileri yaşlarda kalp rahatsızlığı ve bunama gibi önemli hastalıklara yakalanma riskinin daha düşük olduğunu ortaya koydu. Araştırmada, yaşları ortalama 64 olan 3500 kişinin hem fiziksel hem ruhsal sağlık durumları 8 yıl boyunca izlendi. Araştırmanın ilk üç yılında, fiziksel aktivite seviyesi yüksek olan kişilerin aktif olmayanlara oranla 3 kat, 4. yılın sonunda ise düzenli olarak fiziksel aktivite yapmayı sürdürenlerin yapmayanlara oranla 7 kat daha sağlıklı yaşlandığı belirlendi.

Fiziksel aktiviteye başlamanın yaşı yok

Uzmanlar, daha önceleri aktif olmayıp da ileri yaşlarda egzersize başlayan bireylerin daha sağlıklı yaşlandığını ve fiziksel aktivite yapmaya başlamanın yaş ile ilgisi olmadığını vurgulayarak, ciddi hastalık ve sakatlıklardan korunmanın anahtarının düzenli fiziksel aktivitede olduğunun altını çiziyor.

Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili ve Aktif Yaşam Derneği Başkanı Prof. Dr. Haydar Demirel, insan ömrünün uzaması ile birlikte başta gelişmiş ülkeler olmak üzere dünyadaki yaşlı nüfusun giderek artmakta olduğunu söyleyerek, OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü )raporuna göre Türkiye'nin Meksika ile birlikte 2050 yılında 65 yaş üzeri nüfusun 15-64 yaş nüfusa oranına göre en hızlı artacağı ülke olacağını açıkladı.

Yaşlı bireylerin %80'inde en az bir, %50'sinde ise en az iki kronik sağlık sorunu olduğunu belirten Dr. Demirel, yaşlanan toplumumuzda sağlığın korunması ve geliştirilmesi için küçük yaşlardan itibaren egzersiz alışkanlığının kazandırılarak, yaşam boyu fiziksel aktivitenin sürdürülmesinin önemini vurguladı. Dr. Demirel, sağlıklı yaşlanma için haftada toplam 150 dakikalık yürüme, yüzme, aerobik gibi egzersizlerin yeterli olacağını söyledi. Yaşlı bireylerin düşmelerin önüne geçecek olan denge egzersizlerine de yer vermelerinin uygun olacağını söyleyen Dr. Demirel, haftada 2 gün yapılacak olan ve büyük kas gruplarının olduğu gövde, kollar ve bacaklara yönelik kuvvet egzersizlerinin yaşlanmaya eşlik eden kas kitle ve kuvvet kaybını da en aza indireceğini ifade etti.

Hacettepe Tıp Fakültesi Geriatri BD başkanı Doç. Dr. Mustafa Cankurtaran, Türkiye'nin yaşlandığını, 2013 yılı sonunda 5 milyonlarda olan 65 üstü yaş nüfusunun önümüzdeki 10 yılda iki katına çıkmasının beklendiğini bildirdi. Egzersizin her yaşta sağlık için gerekli ve sağlıklı yaşlanmanın bir parçası olduğuna değinen Dr. Cankurtaran 'Egzersiz yaşlanırken ve yaşlılıkta; depresyon, demans, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet gibi birçok hastalığın önlenmesi ve tedavisinde önemlidir. Hekim önerili ve kontrolünde egzersiz her yaşta ama özellikle yaşlıda sağlıklı yaşlanma ve yaşama sanatında önemli kilometre taşlarından birisidir. Bu nedenle doktor önerisi ile her yaşta özellikle yürüme ve yüzme olmak üzere egzersiz yapmak önemli bir antiaging yöntemidir' dedi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.