Sağlıklı yaşam için balık tüketin

Sağlıklı yaşam için balık tüketin

Uzmanlar, dünyada kişi başına düşen yıllık balık tüketiminin 18 kilogram civarında olduğunu söyledi.

 Fırat Üniversitesi (FÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naim Sağlam, Türkiye'de balık tüketiminin dünya ortalamasının altında olduğunu belirterek, "Ülkemizdeki balık tüketimini iki katına çıkardığımızda ben inanıyorum ki sağlık kurumlarına müracaatlar yüzde 20 daha aşağıya inecektir" dedi.

Avrupa ülkelerinde yıllık 25 kilogramı bulan balık tüketiminin Uzakdoğu ülkelerinde artış gösterdiğini hatta Japonya'da 80 kilogramın üstüne çıktığını belirten Sağlam, Türkiye'de ise kişi başına düşen yıllık balık tüketiminin dünya ortalamasının altında, 8 kilogram civarında olduğunu dile getirdi.

Türkiye'deki balık tüketiminin düşük olmasının, kırmızı et ağırlıklı beslenme kültürünün yerleşmiş olmasından kaynaklandığını savunan Sağlam, ülkede balık tüketiminin yaygınlaşamamasında birkaç etken olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Birincisi Orta Asya'dan Anadolu'ya yerleşen bir toplum olarak daha çok kara avcılığı ve hayvancılıkla uğraşılmış, dolayısıyla kırmızı ete dayalı bir kültür oluşmuştur. Diğer bir sebep kırsal kesimde yaşayanlara soğuk zincir halinde balığı ulaştırma problemlerimizin devam etmesidir ayıca geçmişte balık fiyatları kırmızı ete göre yüksekti ve bu da tüketimi olumsuz etkilemiştir. Diğer bir unsur balığın kokusundan rahatsızlık duyan bir kısım insanımızın evine balığı sokmamasıdır."

Prof. Dr. Sağlam, balığın sağlık yönünden birçok faydasının olduğunu ancak toplumda bu farkındalığın oluşmaması nedeniyle yeterince balık tüketilmediğini belirterek, "Oysaki insanımız balığın sağlık yönünü bilse, balığı sofralarından eksik etmez" dedi.

Balıkta bulunan Omega-3 yağ asidinin kalp hastalıkları riskini azaltma, bağışıklık sistemini güçlendirme, kansere karşı koruma, cilt hücrelerini güçlendirme, kan şekerini düzenleme ve kan akışını kolaylaştırma gibi birçok faydasının olduğunu vurgulayan Sağlam, Türkiye'de balık tüketiminin az olması nedeniyle insanların ileri yaşlarda kalp damar hastalıklarıyla boğuşur hale geldiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"İstatistiklere bakıldığında, Türk toplumunun çok daha fazla hastaneye gittiği ve ilaç tükettiği görülmektedir. Dolayısıyla her şeyin temeli sağlıklı beslenmeden geçmektedir. Ülkemizdeki balık tüketimini iki katına çıkardığımız da ben inanıyorum ki sağlık kurumlarına müracaatlar yüzde 20 daha aşağıya inecektir. Dolayısıyla ilaç tüketimi de büyük oranda azalacağından ülke ekonomisine büyük bir getirisi olacaktır. Balık tüketimini dünya ortalamasının üstüne çıkardığımızda daha sağlıklı nesiller ortaya çıkaracağız."

"Yaz mevsiminde de balık tüketin" önerisi

"Bugün Japonya'ya baktığımızda teknolojide bu kadar ileriye gitmesinde yılda kişi başına düşen su ürünlerini tüketiminin yüzde 80'nin üzerinde olmasını gösterebiliriz" diyen Sağlam, "Bunu balık tüketimine bağlamak tartışılabilir ancak gördüğümüz kadarıyla onlardaki balık tüketimi bir teknolojik patlamaya neden olmuştur" ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Naim Sağlam, Türkiye'nin balıkçılık açısından büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.