Sağlıklı peynir yemenin sırrı doğru hijyende saklı

Sağlıklı peynir yemenin sırrı doğru hijyende saklı

Peynirin tazeliğini koruması için uygun saklama koşulları önemli

Risale Haber-Haber Merkezi

Uzmanlar, kalsiyum deposu ile protein zengini olan peynirin sağlıklı bir şekilde yenmesi ve tazeliğini koruması için uygun şartlarda saklanması gerektiğinin önemine dikkat çektiler. Muratbey Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, peynirin sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini vurgularken, Muratbey Gıda Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu da peynirin evlerde doğru şekilde saklanmasının önemine değindi.

Uzmanlar, kalsiyum ve protein zengini olan peynirin tazeliğini uzun süre koruyabilmesi ve bozulmaması için doğru hijyen ve saklama koşullarının önemine dikkat çekiyorlar.

Peynir sektörünün önde gelen markalarından Muratbey Gıda’nın Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol da peynirin sofralardan eksik edilmemesi gereken bir ürün olduğuna dikkat çekerek, peynirin evlerde uygun saklama koşulları içerisinde muhafaza edilerek, yenilmesi gerektiğinin altını çizdi. Türkiye’de peynir tüketiminin arttığını ancak dünya ülkelerine göre oldukça düşük olduğuna da değinen Necmi Erol, “Amerika’da kişi başına peynir tüketimi 16 kg iken bizde bu rakam yaklaşık 5 kg. Şirket olarak bu değerli besinin kullanımını artırmayı sağlamak amacıyla peyniri sevimli hale getirecek inovatif ürünler geliştiriyoruz” dedi.

Muratbey Gıda Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu da, peynirlerin sağlıklı olarak muhafaza edilmesinin önemine değindi.

Peynirin hammaddesi olan sütün mikroorganizmaların gelişmesi için gerekli olan su, protein ve karbonhidrat gibi besin öğelerini yüksek miktarda içermesi nedeniyle kolay bozulabildiğini söyleyen Garipağaoğlu, “Çiğ sütten yapılan peynirler, hastalık yapıcı (patojen) mikroorganizmalarla birlikte peynirin depolanması sırasında lezzet ve yapıda istenmeyen değişiklikler yaratabilecek bozucu mikroorganizmaları da içerebilmektedir. Peyniryapılmak üzere işlenecek sütün pastörize edilmesi bu hastalık yapıcı ve peyniri bozucu mikroorganizmaların öldürülmesini sağlamaktadır” dedi. Peynirlerin muhafazasında birçok faktörün etkili olduğunu söyleyen Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, “Peynirin üretimi sırasında uygun ambalaj materyali ile paketlenmesi, peynirin asitlik oranı, tuz içeriği ve peynirin olgunlaştırılması sürecinde soğuk koşullarda bekletilmesi, ayrıca depolama ve satış sırasında düşük sıcaklıkta uygun depo koşullarının sağlanması birçok mikroorganizmanın gelişimini durdurmakta ya da yavaşlatmaktadır. Bu şekilde daha sağlıklı ve güvenli ürünler elde edilebilmektedir” görüşünü kaydetti.

Peynirlerin sağlıklı olarak tüketilmesi için saklama koşullarının öneminin altını çizen Muazzez Garipağaoğlu, “Burgu peynir ve beyaz peynir gibi salamura suyunda satılan ürünler ambalajı açıldıktan sonra da salamurası için de saklanmalıdır. Burgu Peynir, salamura suyundan çıkarıldıktan sonra ise dış yüzeyindeki tuzu almak için sudan geçirilmeli ve öyle yenilmelidir” diye konuştu.

“Peynir buzdolabında saklanmalı, dondurulmamalı”

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Mustafa Erbaş da sağlıklı bir yaşam için oldukça önemli bir konu olan beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini kaydederek, gıdaların ambalajında yazan son tüketim tarihine ve saklama koşullarına uyulması gerektiğini söyledi. Gıdaların doğru bir şekilde saklanmasının altını çizen Erbaş, küflenme ve kokuşma gibi bozulma işaretleri gösteren gıdaların tüketilmemesini vurguladı. Peynirin saklanma koşullarına işaret eden Erbaş, “Örneğin her çeşit peynir buzdolabında saklanmalı, dondurulmamalıdır. Kalıp halinde satılan beyaz peynirler ise dilimlenmeden hava geçirmeyecek, nem kaybetmeyecek şekilde streç filmle sarıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. Bu peynirlerden günlük ihtiyaç kadar peynir kesilerek alındıktan sonra geri kalan peynir salamurası içinde veya streç filmle sarılmış olarak 5-7 gün kadar saklanabilmektedir” görüşünü dile getirdi.

Peynir, +2 - +4 C de, ışıksız ortamda saklanmalı

• Buzdolabında kapalı bir kapta veya orijinal ambalajında muhafaza edilmelidir
• Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir.
• Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır. Aksi takdirde peynir nemini kaybeder, aroması ve lezzeti azalır.
• Burgu peynir vebeyaz peynirler; ambalajı açıldıktan sonra mutlaka kendi salamura suyu içinde saklanmalıdır. Böylece uzun zaman besin değerleri ve lezzetini kaybetmeksizin saklanabilir. Peynirin olgunlaşma süreci de devam eder.
• Peynir dilimlenmeden saklanmalıdır, böylece dış ortamla teması en aza indirilmiş ve bozulma riski azaltılmış olur.
•Sofrada tamamı tüketilemeyen ve tabakta kalan peynirler tekrar orijinal
ambalajındaki,buzdolabındaki peynirlerin içine katılmaz. Ayrı bir saklama kabında hava almayacak şekilde kapatılarak buzdolabına konulur.
•Krem peynirler mutlaka kendi ambalajının içinde ve kapağı kapalı olarak
saklanmalıdır.
• Beyaz peynir  ve Burgu  peynir dışındaki peynirler yıkanmaz, su ile temas peynirin lezzet ve aromasının kaybolmasına yol açar.
• Beyaz peynirleri keserken, bıçağı ıslatmak peynirin düzgün kesilmesine yardımcı olur.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.