Sağlıklı beslenmede tuzlu sardalya alternatifi

Sağlıklı beslenmede tuzlu sardalya alternatifi

ÇOMÜ'de, Çanakkale ile Gelibolu ilçesine has bir damak tadı olan tuzlu sardalya konusunda sağlıklı beslenme bakımından araştırma yapıldı.

Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çolakoğlu, "Zengin besin içeriğine sahip olan tuzlu sardalya, yüzde 18,64 protein, yüzde 15,34 yağ ve yüzde 46,54 oranında su içeren bir gıda maddesidir" dedi.

 Çanakkale ile Gelibolu ilçesine has damak tatları arasında yer alan "tuzlu sardalya"nın, yüzde 18,64 protein, yüzde 15,34 yağ ve yüzde 46,54 su içeren besleyici bir ürün olduğu tespit edildi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Arık Çolakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balık etinin, Türkiye'de baş gösteren hayvansal protein açığının ucuz yollu derdine çare olabilecek bir gıda maddesi olduğunu söyledi.

Beslenmede gerekli tüm besin ögelerini yapısında bulundurması ve sindirilebilirlik oranının yüksek olmasının, balık etine nitelikli bir gıda maddesi özelliğini kazandırdığını anlatan Çolakoğlu, "Balık eti, yapısal özellikleri nedeniyle çok kolay bozulabilir. Bu nedenle özellikle bol miktarda yakalandığı mevsimlerde teknolojik işlemlere tabi tutularak tüketiciye ulaştırılması gerekiyor" dedi.
Çolakoğlu, balıkları korumak ve raf ömürlerini uzatmak için bilinen en eski işleme yöntemlerinden birinin tuzlama teknolojisi olduğunu vurguladı. Çolakoğlu, şöyle devam etti:

"Su ürünlerinde dayanıklılığı sağlayan bu teknoloji, önceleri balığın kendine özgü kalitesini koruyan soğutma ve dondurma teknolojilerinin gölgesinde kaldı ancak son yıllarda farklı aroma ve lezzette yeni ürünler üreten daha önde ve cazip bir konuma yerleşti. Tuzlama teknolojisi, tuz ve fıçılar kullanılarak gerçekleştirilen, maliyeti ucuz, kolay bir yöntem. Tarihi oldukça eskilere dayanan bu teknoloji, ülkemiz sularından çıkan birçok balığa uygulanabilir. Sardalyanın ise bu teknolojiyle bütünleşerek 'geleneksel ürün' formatında kültürümüze yerleştiği görülüyor."

"Özellikle yoğun iş temposuna sahip tüketiciler beğenecektir"

Tuzlu sardalyanın kalite özelliklerini araştırdıkları bilgisini veren Çolakoğlu, bu kapsamda balıkları karma tuzlama yöntemiyle olgunlaştırdıklarını bildirdi. Daha sonra balıkları iç organ ve derilerinden arındırıp bitkisel yağ eşliğinde cam kavanozlara yerleştirdiklerini aktaran Çolakoğlu, "Elde ettiğimiz tuzlu sardalyanın kalite özelliklerinin tespiti, duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler aracılığıyla yapıldı" diye konuştu.

Çolakoğlu, analizleri sonucu tuzlanmış sardalyanın genel olarak kahverengiye yakın grimsi-kırmızı renkte, homojen yapıda, tat ve koku bakımından tipik balık tadında, çiğ et, sabunsu veya metalik gibi kokuları barındırmayan, kolay çiğnenebilir bir ürün niteliğiyle tanımlandığını kaydetti.
Bu gıda ürününün içeriğine değinen Çolakoğlu, şöyle konuştu:

"Zengin besin içeriğine sahip olan tuzlu sardalya, yüzde 18,64 protein, yüzde 15,34 yağ ve yüzde 46,54 oranında su içeren bir gıda maddesidir. Direkt tüketim için yüksek tuz içerdiği (yüzde 18 civarında) varsayılan bu ürünün, günümüz modern beslenme anlayışında, sirkeli veya limonlu suyla tuzu alınarak sebze yemeklerinin yanında, salataların üzerinde tüketimi tavsiye ediliyor. Diğer taraftan ihtiva ettiği yüksek kalitedeki aroma bileşenlerinden dolayı pişirme esnasında yemeklere lezzet katkısı olarak da tüketimi mümkün. Dolayısıyla geleneksel Gelibolu tuzlu sardalyasının yoğun iş temposuna sahip günümüz tüketici kitlesi tarafından sağlıklı beslenme amacıyla tercih edileceği ve büyük beğeni toplayacağı açıktır."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.