Sağlık kuruluşlarına tabela standardı

Sağlık kuruluşlarına tabela standardı

Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Tabipleri Birliği Tabela Yönetmeliği'ne göre her türlü sağlık kuruluşu tabelasına standart getiriliyor.

Muayenehaneler ve hastaneler dahil olmak üzere her türlü sağlık kurum ve kuruluşlarının tabelaları 14 Mayıs'a kadar yeni yönetmelik hükümlerine uygun hale getirilecek.

Türk Tabipleri Birliği Tabela Yönetmeliği, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelikte, sağlık kurum ve kuruluşlarının tabelalarında belirtilebilecek ibarelerle tabelaların diğer standartlarının belirlenmesi ve Türkiye genelinde uygulama birliğinin sağlanmasının amaçlandığı belirtildi.

Buna göre, ilgili yönetmelik muayenehaneler ve hastaneler de dahil olmak üzere her türlü sağlık kurum ve kuruluşlarını kapsayacak.

Muayenehanelerde hekimler ad ve soyadlarını, akademik unvanlarını, Tıpta Uzmanlık Tüzüğüne göre alınmış uzmanlık ve yan dal uzmanlık alanlarını yazabilecekler. Birden fazla alandaki uzmanlığını ilan etmek isteyen hekimler, bunu aynı tabelada göstermek zorunda olacak.

Özel sağlık kurum ve kuruluşlarının dış tabelalarında ruhsatlarında belirtilen kuruluş ismi ve unvanı ile faaliyet izin belgesinde belirtilen uzmanlık dalları yazılabilecek. Ayrıca sağlık kuruluşunun adından önce gelmek üzere "Özel" ibaresi belirtilecek.

Sağlık kurum ve kuruluşları, başka resmi veya özel sağlık kuruluşlarınca kullanılan isimleri tabelalarında belirtemeyecek. Tabelalarında çalışma gün ve saatleri ile telefon numaralarına da yer verilebilecek.

Faaliyete geçmemiş alanlar tabelalarda yazılmayacak

Sağlık kurum ve kuruluşları, ayrı bir tabela ile burada hizmet verilen tıp dallarını, ayrıca ruhsatlandırılmış özel hizmet birimlerini ve çalışan hekimlerin adı, soyadı, uzmanlık dalları ile akademik unvanlarını gösteren tabelalar asabilecek.

Bu tabelalarda, tam olarak faaliyete geçmemiş veya ilgili uzmanı olmayan tıp dalı ve ünite isimlerine yer verilmeyecek.

Laboratuvarların isimlerinin yer aldığı dış tabelalarda, sağlık kuruluşunun bünyesinde bulunan birimler ile çalışan hekimlerin isimleri de yer alabilecek.

Hastaneler ile 24 saat hizmet veren sağlık kuruluşlarında, acil servis girişlerinin belirlenmesi amacıyla, beyaz zemin üzerine ters "C" harfi şeklinde kırmızı hilal ve altında koyu mavi harflerle "ACİL" ibaresinin yer aldığı tabela bulundurulacak.

Bina duvarıyla camdaki yazılar, tabela sayılacak

Sağlık kurum ve kuruluşları, faaliyet gösterdikleri binanın en fazla iki cephesiyle bina girişine 1 tabela asabilecek.

24 saat hizmet veren sağlık kurum ve kuruluşları, kurum veya kuruluşun acil durumlarda kolayca bulunabilmesi amacıyla hizmet binasının çatı katına gündüz ve gece uzaktan görülebilecek boyutta, içeriden ışıklandırılabilen ve yalnızca sağlık kuruluşunun adının yazılı olduğu bir tabela koyabilecek.

Ana yollardan uzakta yer alan sağlık kurum ve kuruluşlarının kolayca bulunabilmelerine yardımcı olmak amacıyla, kurum ve kuruluşların faaliyet gösterdikleri binanın bulunduğu cadde veya sokak girişlerine birer tane olmak üzere, yalnızca sağlık kuruluşunun adının, muayenehanelerde ise hekimin adının yazılabileceği en fazla 2 bilgi levhası yerleştirilecek.

Herhangi bir nedenle apartman üzerine tabela asılamaması ve sağlık kuruluşunun tamamen bina arka cephesinde kalması durumunda bina imar sınırlarında kalacak şekilde direk üzerine 1 tabela konulabilecek. Bina duvarlarına veya cama yazılan yazılar, tabela olarak değerlendirilecek.

En fazla 2 renk kullanılabilecek

Bina cephelerine konulacak tabelalar en çok muayenehanelerde 4 metrekare, diğer ayakta teşhis ve tedavi yapılan her türlü sağlık kuruluşunda 8 metrekare ve hastanelerde 20 metrekare olacak.

Bina giriş kapılarına asılabilecek tabelalar 40x60 santimetreden, sağlık kuruluşunun ana yollardan uzak olması nedeniyle konulabilecek bilgi levhaları 100x80 santimetreden, acil tabelası ise 50x70 santimetreden büyük olamayacak.

Tabelalarda zeminin beyaz renkte olması halinde zemin hariç, zeminin beyaz dışında bir renkte olması halinde zemin dahil en fazla 2 renk kullanılabilecek.

Yazılması zorunlu "Özel" ibaresi, diğer yazı büyüklüğünün yarısından az olmamak kaydıyla sağlık kuruluşunun adından küçük yazılabilecek.

Öte yandan ışık verici vasıtalarla tabelaların süslenmesi yasak, tabela yazıları süslemesiz ve sade olacak. Dış tabela ve acil tabelası ancak sağlık kuruluşunun faaliyette bulunduğu saatlerde ışıklandırılabilecek.

Acil tabelası dışındaki tabelalar bina yüzeyine dik olacak şekilde asılmayacak. Kötü görünümlü tabelalar da kullanılmayacak.

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte kullanılmakta olan tabelalar, 3 ay içinde yönetmelik hükümlerine uygun hale getirilecek.

(AA)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.