Sağlık için 1.000 gün formülü

Sağlık için 1.000 gün formülü

Emzirme oranlarının giderek düştüğü Türkiye'de 10 çocuktan birinde bodurluk görüldüğüne dikkat çeken Nutricia, annelere okul açtı.

Boğaziçi Vakfı'yla yürütülen projeye 3 yılda 1.6 milyon euro aktarılacak. Hedef 120 bin anneye eğitim vermek

İnsanın ortalama yaşam süresi 1970'ten bu yana hızla yükselerek 80.1'e geldi (Türkiye'de 74.6). Bunda elbette bilim insanlarının çabaları kadar eğitim ve bilinç seviyesindeki artışın da önemli etkisi var. Yetişkin bir insandaki hastalıkların yüzde 20'sinin genetik olduğunu belirten bilim insanları, geri kalan payda bebeğin anne karnına düştükten sonraki 1.000 gününü nasıl geçirdiğinin de önemli katkısı olduğu görüşünde birleşiyorlar. Anne karnında ilk kalp atışından itibaren nasıl beslendiğiniz, hangi çevre faktörlerinden etkilendiğiniz ileri yaşlardaki sağlık sorunlarınızda belirleyici. Bu ilk 1.000 günü doğru yönetebilen toplumların daha sağlıklı ve kaliteli yaşadığı gerçeğinden yola çıkan bebek ve anne beslenme ürünleri şirketi Nutricia, Türkiye'de önemli bir sosyal sorumluluk projesi başlattı. Hedef, Türk annelerini bu ilk 1.000 günde doğru yönlendirmek. Projeye Mucize Annelik Okulu adını veren Nutricia, yanına bir de Boğaziçi Üniversitesi Vakfı'nın desteğini almış. Boğaziçi Üniversitesi'nin Ulus'taki kampusunda oluşturulan dersliklerde hamilelikten beslenmeye, pedagojiden tuvalet eğitimine kadar birçok konuda belli bir ücret karşılığı eğitim verilecek. 

1.6 MİLYON EURO AYRILDI 

Eğitimlere şimdiden büyük ilgi olduğunu belirten Nutricia Anne Bebek Beslenmesi Türkiye ve Ortadoğu Bölge Başkanı Gamze Çuhadaroğlu, hedeflerinin 3 yıl sonra kendi kendini finanse eden bir eko-sistem kurmak olduğunu anlattı. Çuhadaroğlu, "Projemizi Danone Ekofound destekliyor. 3 yıl boyunca fondan destek alacağız. 1 milyon 608 bin euroluk bütçe ayırdık. Bunun 700 bin eurosunu Nutricia karşılayacak. Ancak asıl hedefimiz İstanbul'da verilen derslerden sağlanan gelirle projeyi Anadolu'da ücretsiz yaymak" diyor. Projenin 3 yıllık planında 120 bin kadına ulaşmak var. Çalışmanın en önemli ayaklarından olan hemşireler için eğitim süreci başlamış bile. Şimdiden 40 hemşirenin eğitimden geçirildiğini söyleyen Çuhadaroğlu, Anodolu'da ana-çocuk sağlığı merkezlerindeki hemşirelere gidildiğinin altını çiziyor. Çuhadaroğlu projenin önemini şu sözlerle vurguluyor: "Türkiye'de 0-5 yaş arası her 10 çocuktan biri bodur. Emzirme oranları giderek düşüyor. İlk 6 ay sadece anne sütüyle emzirilmesi gerekirken daha 2 aylıkken ek gıdalara başlanıyor. Araştırmalar gösteriyor ki eğitimli annelerin çocuklarında hastalık oranı daha düşük." 

7/24 HİZMET VERİLECEK 

Projenin bir de online ayağı olacağını söyleyen Çuhadaroğlu, ayrıca 7/24 annelerden gelecek soruları yanıtlayacak hemşirelerin bulunacağını ifade ediyor. Gamze Çuhadaroğlu proje kapsamında Türkiye'nin dört bir yanındaki 600 hemşireye 25 saat bebek bakımı ve beslenmesi eğitimi verileceğini de vurguluyor. 

PROJE OBEZİTEYİ DE ÖNLEYECEK

Her yıl dünyada 4 milyon yeni doğan ölümü yaşanıyor. Türkiye'de ise her yıl doğan 1 milyon 280 bin bebeğin binde 4.7'si hayatını kaybediyor. Bu oran düşmekle birlikte Avrupa'nın 2-3 katı. Prematüre oranı ise yüzde 10-12. Bilinçli beslenmenin ilk günden itibaren büyük önem taşıdığını belirten Gamze Çuhadaroğlu, 2 yaşına kadarki alışkanlıkların obezite riskini de etkilediğini vurguluyor. Çuhadaroğlu, "Vücutta yağ hücreleri 2 yaşına kadar oluşuyor. Şeker ve karbonhidrat ağırlıklı beslenme bu miktarı artırıyor, obez olma riskiniz de yükseliyor. Bu projeyle sağlıklı nesiller yetişmesini hedefledik" diyor.

Sabah

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.