Sağlık Bakanlığından "Suçiçeği salgını" açıklaması

Sağlık Bakanlığından "Suçiçeği salgını" açıklaması

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, "Herhangi bir ilimizde suçiçeği salgını riskinden söz edilmesi mümkün değildir" denildi.

Sağlık Bakanlığı, herhangi bir ilde suçiçeği salgını riskinden söz edilmesinin mümkün olmadığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında "İzmir'de suçiçeği salgını", "Tek doz aşı suçiçeğini önlemiyor" başlıklı haberler yer aldığı hatırlatıldı.

Türkiye'nin, dünyanın en geniş kapsamlı aşı takvimini, çok büyük bir başarıyla uygulayan ülkelerin başında geldiği ifade edilen açıklamada, bu kapsamda, boğmaca, difteri, tetanos, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tüberküloz, çocuk felci, hepatit B, hemofilus influenza tip b, konjuge pnömokok, hepatit A ve suçiçeği aşısının tüm bebeklere sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulandığı belirtildi.

Açıklamada, birçok ülkenin rutin aşı takviminde yer almayan suçiçeği aşısının Türkiye'de 28 Haziran 2012'de toplanan Bağışıklama Danışma Kurulunun kararı ile aşı takvimine alındığı ve aşının 12'nci ayda rutin ve tek doz halinde uygulandığı anımsatıldı.

Suçiçeği vakalarının bilimsel verilere dayanılarak yakından takip edildiğine işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İzmir'de 2015'te ilk 4 ayında 499 suçiçeği vakası görülürken, 2016'nın aynı döneminde ise 511 kişide suçiçeği vakası görülmüştür. Aylar arasında dönemsel farklılıklar yaşanabilmekle birlikte şu aşamada herhangi bir ilimizde suçiçeği salgını riskinden söz edilmesi mümkün değildir. Doğruluğu teyit edilmeden paylaşılan veriler, aşı gibi çok yaygın bir nüfusu ilgilendiren bir konuda toplumu paniğe, endişeye yönlendirmektedir. 2. doz suçiçeği aşısı ile ilgili öneriler, Bağışıklık Danışma Kurulunun yıl sonunda gerçekleştireceği toplantıda ülkemizdeki vaka durumuyla ilgili bilimsel veriler ışığında değerlendirilecektir."

 

Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.