Sağlık Bakanlığı o sorulara yanıt verdi

Sağlık Bakanlığı o sorulara yanıt verdi

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Türkiye'de sahte ilaç kullanıldığı yönünde henüz tespitlerinin bulunmadığını söyledi.

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, sahte ilaç operasyonu ile ilgili idari ve adli soruşturmanın sürdüğü hatırlatılarak Türkiye'de ele geçirilen sahte ilaçlardan kullanıldığına yönelik tespitlerinin olmadığı vurgulandı.

Konu olan ilaçlarının eczanelerde rahatlıkla bulunabilen, satış hacmi ve kar marjı yüksek, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bedeli karşılanan ilaçlar olduğuna dikkat çekildi.

İlaç Takip sistemi (İTS) ile takip edilen legal zincirde hastaların kaçak ilaç kullanmaların mümkün olmadığına da dikkat çeken yetkililer bu yönde de tespitlerinin bulunmadığını kaydettiler.

Bakanlık yetkilileri, bu tür ilaçların daha çok Suriye, Bulgaristan gibi üçüncü ülkelere ambalajları değiştirilerek gönderildiğini dikkat çekerek ele geçirilen ilaçların teknik ve laboratuvar analizlerinde bazılarının içeriğinde formüle uymayan etken maddeler tespit edildiği ve tarihi geçen ilaçların ambalajlarının değiştirildiğinin de belirlendiği kaydettiler.

Uluslararası mevzuata göre, ambalajdaki Kullanıcı Ürün Bilgisi (KÜB) ve Kullanma Talimatı (KT) uygunsuzluğu durumunda da ilaç sahte olarak değerlendiriliyor.

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.