Sağlığınız 'evliliğe' bağlı

Sağlığınız 'evliliğe' bağlı

Harvard'da yapılan araştırma evli ve bekar hastaların iyileşme süreçlerinde farklılık olduğunu ortaya koydu

Harvard Radyasyon Onkolojisi Programı’ndan bir grup araştırmacının çalışma bulgularına göre, evli kanser hastaları aynı hastalıktan muzdarip bekarlara göre daha uzun yaşıyor.

Aradığınız insanı bulduğunuza ve onunla evlenmek istediğinize eminseniz, bu birlikteliğin size sadece mutluluk değil, sağlık da getirebileceğini de bilin. 

Harvard Radyasyon Onkolojisi Programı’ndan bir grup araştırmacının çalışma bulgularına göre, evli kanser hastaları aynı hastalıktan muzdarip bekarlara göre daha uzun yaşıyor.

Araştırmacılar, 4 yılın üzerinde bir süre 10 ölümcül kanser hastalığı (kolon, göğüs, akciğer vb.) teşhisi konumuş 735 bin hasta ile çalıştı.
 
Bir eş tarafından sağlanan duygusal desteğin hastanın yararına olduğunu kanıtladılar ama ilginç olan erkekler için bu fayda daha yoğundu. Bunun sebebi kadınların başka şekillerde sosyal desteğe ulaşabilme becerisine bağlandı.
 
En şaşırtıcı olansa, bekarlığın kanser hastaları için bir risk faktörü olduğu sonucuna varılmasıydı. Bekar denekler tıbbi tedavilerine daha az bağlı kalıyordu ama eş sahibi olanlar aldıkları destek ile birlikte iyileşmek için daha çok çaba gösteriyordu.

Eşinizle birlikte uzun, verimli bir ömür hedef iken, yapılan bir diğer araştırma, mutlu bir evliliği olan insanların etraflarındaki herkesten daha sağlıklı olduğunun altını çizdi. Evlilik ve Aile Dergisi’nde yayınlanan çalışmada, mutlu evliliğin kişisel sağlığı nasıl etkilediğini öğrenmek için 1,681 kişi gözlemlendi.
 
20 yıllık bir periyoda hakim olan araştırmada, evlilik rutinlerinin (akşam yemekleri, sinema geceleri, hafta sonu kaçamakları vs.) tarafları daha mutlu ve dolayısı ile daha sağlıklı kıldığı bulundu.
 
Deneklere kıskançlık, öfke ve aldatma ile nasıl başa çıktıkları da sorulan sorular arasındaydı. Dr. Cody Hollist, evlilik kalitesi ve sağlık arasındaki bağı görmenin kolay olduğunu belirtiyor. Ve sadece 3 farklı yaş aralığındaki çiftlerle çalışabilmiş olsalar da, büyük korelasyonların, mutlu evlilikler ve sağlıklı eşler arasında yapılmış olabileceğinin altını çiziyor.

hthayat

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.