Safranbolu, gelecek kuşaklara taşınıyor

Safranbolu, gelecek kuşaklara taşınıyor

Türkiye'de bulunan yaklaşık 50 bin kadar korunması gerekli kültür ve tabiat varlığının bin 400'ünü içinde barındıran ve bu zenginlikle "Müze Kent" haline dönüşen Karabük'ün Safranbolu ilçesi, tarihi yapıları korumadaki başarısı ile "Korumanın Başkenti" ün

 Karabük Valisi Küçük, "Atalarımızdan bizlere kalan bu mirası gelecek kuşaklara aktarmak bizim birincil görevimiz" dedi.

Türkiye'de bulunan yaklaşık 50 bin kadar korunması gerekli kültür ve tabiat varlığının bin 400'ünü içinde barındıran ve bu zenginlikle "Müze Kent" haline dönüşen Karabük'ün Safranbolu ilçesi, "Korumanın Başkenti" ünvanı ile anılıyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan ilçede, 18. ve 19. yüzyıl ile 20. yüzyılın başında yapılmış genellikle üç katlı, 6-8 odalı, ihtiyaçlara uygun tasarlanmış, estetik biçimde şekillendirilmiş geleneksel konaklar başta olmak üzere korumaya yönelik restorasyon çalışmalarına ara verilmeden 35 yıldır devam ediliyor. UNESCO tarafından dünyanın en iyi korunan ilk 20 kenti arasında gösterilen ve 1979 yılında Kaymakamlarevi'nin onarımı ile başlayan restorasyon çalışmaları kapsamında han, hamam, cami, çeşme, konak, su kemeri ve köprü gibi tarihi eserden 300 kadarı devlet-vatandaş iş birliği ile restore edildi. Çok büyük ödeneklerle gerçekleştirilen restorasyonların çoğunluğunu geleneksel Türk evleri oluşturuyor. İlçede bulunan 865 evin yaklaşık yüzde 60'ının restorasyonu tamamlandı. Restore edilerek geleneksel butik otel haline dönüştürülen 95 konak ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlere hizmet veriyor. Karabük Valisi İzzettin Küçük, Safranbolu konaklarının yüzlerce yıllık bir süreçte oluşan Türk kent kültürünün günümüzde yaşamaya devam eden en önemli yapı taşlarından olduğunu söyledi.

İLK RESMİ RESTORASYON 35 YIL ÖNCE

Küçük, 1970'li yıllarda başlayan koruma bilincinin her geçen gün artarak devam ettiğini anlatarak, "Atalarımızdan bizlere kalan bu mirası gelecek kuşaklara aktarmak bizim birincil görevimiz. İlçemizde bin 400 kadar yasal koruma altında olan tarihi yapımız var. 3 bin yıllık geçmişe sahip ilçede ilk resmi restorasyon 35 yıl önce Kaymakamlarevi'nde başlamış. Özellikle son yıllarda restorasyona hız verdik. 35 yıllık süreçte 300 yapı restore edildi. Şu anda ilçemizde konak, cami, çeşme, okul, han ve hamam olmak üzere yaklaşık 100 yapıda halen restore devam ediyor" diye konuştu. Koruma bilincinin ilçedeki her bireye işlemesinin bu kenti ayrıcalıklı kıldığını vurgulayan Küçük, şöyle devam etti: "Safranbolu, geleneksel Türk toplum yaşantısının tüm özelliklerini yansıtan ve uzun tarihi geçmişinde yarattığı kültürel mirası çevresel dokusu içinde koruyan örnek bir kenttir. 1990'lı yılların başından bu yana küçük ve orta ölçekli turistik tesislerin oluşumu ile turizm ilçe ekonomisindeki yerini hissettirmeye başlamış, terk edilen konaklar, otel, lokanta gibi işlevlerle yaşama dönüştürülmüş, bozulan arnavut kaldırımları yeniden yapılmış, anıtsal eserler restore edilmeye başlanmış, kaybolmak üzere olan eserler, turistik amaçla yeniden canlılık kazanmıştır."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.