Sadrettin Yüksel Hocaefendiyi rahmetle anıyoruz

Sadrettin Yüksel Hocaefendiyi rahmetle anıyoruz

Medreselerde yetişen devrin son alimlerinden Sadrettin Yüksel Hocaefendiyi vefatının 13. yılında rahmetle anıyoruz.

Risale Haber-Haber Merkezi

Sadrettin Yüksel, 1958 yılında Risale-i Nur'dan İşârâtu’l-İ’câz tefsirini Ankara’da Bediüzzaman'ın talimâtıyla neşretti. Sadrettin Yüksel'in Bediüzzaman Said Nursi ile tanışıklığı 1945 yılında başlar ve mektuplaşmalar ile devam eder. Araştırmacı-Yazar Müfid Yüksel'in babası olan Sadrettin Hoca, Bediüzzaman'ı birkaç kez Emirdağ’da ziyaret etmiştir.

Sadrettin Yüksel kimdir?

Bitlis Adilcevaz ilçesinin Koçeri köyünden olan Sadrettin Yüksel hoca, 1920 yılında ailesinin göçettiği Konya Sarayönü'nde doğar. 11-12 yaşlarında okumak üzere ailesinden ayrılıp Kur'an-ı Kerîm'i hatmeder. Dönemin önemli din adamlarından eğitim alan Sadreddin hoca, 1947 yılında Şam'a gider, ancak Şeyh Ma'sum izin vermeyince Şam'dan geri döner. 

Risale-i Nur'dan İşârâtu’l-İ’câz tefsirini Ankara’da Bediüzzaman'ın talimâtıyla neşretmesiyle de biliniyor. Sadrettin Yüksel'in Bediüzzaman Said Nursi ile tanışıklığı 1945 yılında başlar ve mektuplaşmalar ile devam eder. Yüksel, Bediüzzaman'ı birkaç kez Emirdağ’da ziyaret etmiştir.

1951 yılında Şeyh Ma'sum'un kızı Sarete ile evlenir.

1955 yılında mecbur kaldığından askere gitmek durumunda kalır ve Menemen'de başladığı askerliğini Ankara'da tamamlar. Askerlik dolayısıyle Ankara'da iken, bazı subaylar kendisinden Arapça dersler alıp, yanında okurlar. 

1958 yılında, Ankara'da müftülük imtihanına girer. Aynı yıl Bediüzzaman'ın talimatıyla, İşaratu'l-İ'caz tefsirini yayına hazırlayıp bir takriz ile birlikte Ankara'da yayınlar. Fakat kısa bir süre sonra müftülük görevinden istifa edip Norşin'e dönüp ders vermeye devam eder. 

1960 yılında, Muş'un Bulanık ilçesinin Neynik köyüne taşınıp burada fahri imamlık yapar. 1966 yılı sonunda ise, ailesini alarak İstanbul'a taşınır. Sultan Ahmed Camii İmamı Merhum Gönenli Mehmed Efendi'nin kurslarında ve İsmail Ağa Kur'an Kursu'nda talebelere Arapça islâmî ilimler okutur. Bu tarihlerde, Sultan Ahmed Camii eski imamlarından, Şeyh Muhammed Şefik Arvasi'den teberrüken ilim icâzeti almıştır. 

1968 yılında ise, Diyanet İşleri Başkanlığı'nca İstanbul Merkez Vaizliği'ne tayin edilir. Bu arada, İstanbul Müftülüğü ile Yüksek İslam Enstitüsü'nde tefsir dersleri vermeye başlar. Bu sıralarda, günlük Bugün gazetesinde yazı yazmayı da sürdürür. 

1972 yılında, evinde Risale-i Nur külliyatı bulundurmaktan takibata uğrayıp mahkemeye sevkedilir. 

1996 yılında gözlerinde arız olan damar hastalığının artıp, tedrise engel olmasına kadar tedrisata devam eder. Bu dönemde, çeşitli usûl, fıkıh, tefsir, kelam, siyer ve mantık kitaplarıyla sarf ve nahiv kitapları okutur. 7 çocuk babası olup, Kürtçe ve Türkçenin yanısıra Arapça ve Farsça biliyordu.

25 Aralık 2004 tarihinde Hakkın rahmetine kavuştu.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum