Sadece bu ilde minareden faraclık okunuyor

Sadece bu ilde minareden faraclık okunuyor

Türkiye'de yalnızca bu ilde yüzyıllardır sürdürülen faraclık dua geleneği bu kez Güneydoğu'daki olaylar için okundu

Türkiye'de yalnızca Urfa'da yüzyıllardır sürdürülen faraclık dua geleneği bu kez Güneydoğu'daki olaylar için okundu. Bugüne kadar Urfalı vatandaşların, daha çok hastaları, borçlarından kurtulmak için camilerde müezzinlerden rica edilerek okutulan faraclık dua geleneğine, son yıllarda daha fazla rağbet oluyor.

Ekonomik sıkıntı içinde olanların ve hastalarına dua edilmesi için Urfa'daki bütün camilerde talep edilen faraclık dua geleneğinin bu kez Güneydoğu'da  acıların dinmesi için okutulması dikkat çekiyor. Türkiye'nin içerden ve dışarıdan yaşadığı sıkıntıları atlatılması için Urfalıları, faraclık duasına daha çok yöneltiyor.

SON YILLARDA FARACLIK DUASINA TALEP ARTTI

Urfa'nın tarihi Ulu Caminde hafızlık yapan Mustafa Yeşildağ faraclık dua geleneğin yüzyıllardır devam ettiğini ve Urfa'nın dışında başka illerde böyle bir dua geleneğinin olmadığını söyledi. Bazen bir gün içinde kendisine 4 -5 kişiden faraclık dua talebinin geldiğini belirten Hafız Mustafa Yeşildağ, "Urfa'daki bütün camilere faraclık dua talebi oluyor. Urfa'da günde yüzlerce faraclık duası yapılıyor. Son yıllarda faraclık dua talebi arttı. Güneydoğu'da yaşanan olayların bir an önce son bulması için faraclık duası isteyen de var. Türkiye'nin içinde ve dışında yaşanan sıkıntılı sürecin son bulması için faraclık duası isteyenler de oluyor. Tabi vatandaşlarımız hastalarına, borçtan kurtulmaları içinde faraclık talebi daha fazla" dedi.

FARACLIK DUASININ HER HANGİ BİR ZAMANI GÜNÜ VAR MI?

Faraclık duasının cami haporlöründen bütün bir mahallenin ve bütün Urfa'nın duyacağı şekilde minareden okunduğunu belirten Mustafa Yeşildağ, faraclık duasının günün her saatinde yapıldığını aktardı. Cami minaresinden, haporlörden okunan faraclık duasını duyan Urfalılar, zorda olan ve söz konusu dua talebinde bulunan şahsa bulundukları yerden elini açıp dua ettiğini anlatan Yeşildağ, "Allah Celle Celeluhu duanız olmazsa ne ehimniyetiniz var diyor. Dua çok önemli" ifadesini kullandı.

FARACLIK NEDİR?

Urfa'da faraclık, "ferah ve kurtuluş" anlamındaki Arapça "ferac" kelimesine Türkçe "lık" hecesinin eklenmesiyle "kurtuluşa vesile olan şey" anlamını taşıyor. "el-Feracu", bir kimsenin gam ve tasasını keşf ve izale etmek, şiddetten kurtulmak gibi manalara geliyor.

Musiki kavramı olarak feraciye, doğum yapacak olan kadının doğumunun kolay geçmesi, hasta olan kişinin şifa bulması, hapiste olup da mahkemesi olanın beraat etmesi, sekarat anındaki birinin ruhunu kolay teslim etmesi, borcu olanın borcunu ödeyebilmesi ve darda kalmışların selamete kavuşması gibi sebeplerden ötürü camide/minarede dua ve münacat niyetiyle sala tarzında irticali (doğaçlama) olarak okunan faraclık dua geleneği bir taraftan Allah'a yalvarış, niyaz, münacaat ve dua; diğer taraftan okutanın niyetinin gerçekleşmesi için işiten insanlardan dua talep edilmesi ve yapılan münacaata "âmin", "Allah kurtarsın" veya "Allah yardım etsin" demelerinin sağlanması amacıyla camide/minarede belirli bir makam çerçevesinde okunuyor.

Kaynak: sanliurfa.com

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum