Sadece bir Müslüman var

Sadece bir Müslüman var

4 Kasım 2014'te Amerikalıların Senato'daki Temsilciler Meclisi'ni seçmelerinin ardından kurulan 114. Kongre, görevine başladı.

Obama için 'topal ördek' yorumlarının yapıldığı seçimler sonrası Cumhuriyetçi Parti'nin hakimiyet kurduğu 114. Kongre'de bir detay dikkat çekti. Yüzde 92'sinin Hristiyanlardan oluştuğu kongrede, sadece bir tane Müslüman temsilci bulunuyor.

 Amerikalılar, 4 Kasım 2014’teki ara seçimlerinde Temsilciler Meclisi'nin tamamı ve Senato'nun da üçte biri için sandık başına gitmişti.

Seçimin sonucunda, Kongre’nin 435 üyeli Temsilciler Meclisi kanadında Cumhuriyetçi Parti 246, Demokrat Parti 188 sandalye elde etmiş, 100 sandalyeli Senato’da da Cumhuriyetçiler sayılarını 54’e çıkarırken, Demokratlar 44 koltukta kalmıştı. ABD'nin 114’üncü Kongresinin 2 kanadında da seçilen üyeler için yemin törenleri düzenlendi. Törene, yeni üyelerin eşleri, çocukları ve hatta torunlarıyla gelmesi dikkati çekti.

Sadece bir Müslüman var

435 üyeli Temsilciler Meclisi kanadının yüzde 92'si Hristiyan, geri kalan yüzde 7-8'lik dilim Yahudilerden oluşurken, sadece bir Müslüman temsilcinin olması dikkat çekti. Müslüman temsilcinin Demokrat Parti'den olduğu öğrenildi. 

8 yıl sonra ilk

Cumhuriyetçiler 8 yıl aradan sonra ilk kez Kongre’nin iki kanadında da hakimiyeti elde etmiş oldu. Kongre’de Temsilciler Meclisi Başkanlığı için de seçim yapıldı. Çay Partisi harekete, önceki meclise de başkanlık eden Başkan John Boehner’in tekrar seçilmesini önlemeye çalışsa da Boehner, 408 oyun 216’sını alarak yeniden başkan seçildi. Ancak, bu oylama parti içindeki bölünmüşlüğü de gösterdi. 

Senato’da Çoğunluk Liderliği de önceki Senato’da Azınlık Lideri olan Cumhuriyetçi Mitch McConnell’a geçti. 

ABD Başkanı Barack Obama'nın da Kongre’de iki partinin de liderleriyle haftaya Beyaz Saray’da görüşeceği bildirildi. 

Ancak yeni ABD Kongresi, yeni çekişme ve tartışmaları da beraberinde getirecek. Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Kongre ile Obama arasında, dış politikada en büyük çekişmelerin IŞİD, İran ve Küba, iç politikada da göçmenlik ve çevre konularında olması bekleniyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.