Sabancı Üniversitesi'nden GDO güvencesi

Sabancı Üniversitesi'nden GDO güvencesi

Sabancı Üniversitesi'nden Prof. Dr. Selim Çetiner, dünyada, ticarete konu GDO'lu çeltik bulunmadığını belirterek, "Altını çizerek söylüyorum; dünyada olmayan bir çeltiğin Türkiye'ye ithal edilmesi mümkün değil." dedi.

Çetiner, Mersin Limanı'nda ele geçirilen ve GDO'lu olduğu öne sürülen çeltikle ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Amerika'da insan sağlığına zarar vermeyen GDO'lu çeltik üretimi izni alındığını, ancak ticari üretim yapılmadığını kaydeden Çetiner, dünyada olmayan bir ürünün Türkiye'de nasıl olabileceğini merak ettiğini ve bu konuda araştırmaların sürdüğünü anlattı.

GDO'lu çeltiğin Avrupa Birliği'nden onay alınınca Amerika'da üretileceğini ifade eden Çetiner, "Mersin Limanı'nda bulunan çeltik, genetiği değiştirilmiş değil. Bir şekilde aynı gemide taşınan ve Türkiye'ye ithal müsaadesi olan soyadan bulaşıklık olabilir" ifadelerini kullandı.

El konulan çeltik üzerinde biri Amerika ve biri Almanya olmak üzere 8 ayrı test yapıldığını bildiren Çetiner, bu testlerde GDO'ya rastlanmadığını vurguladı.

Çetiner, söz konusu çeltiklerde, Amerika ve Almanya'da yapılan testlerde GDO'ya rastlanmazken, Türkiye'de akıl karıştırıcı şekilde 5 farklı sonuç çıktığını anlatarak, sıkıntının Türkiye'de uygulanan biyogüvenlik mevzuatının uluslararası ve AB mevzuatıyla uyumlu olmamasından kaynaklandığını söyledi.

Türkiye'deki testlerin uluslararası standartlarda yapılmadığını, sadece "var-yok" analizi yapıldığını anlatan Çetiner, "var-yok" testlerinin doğada bulunan genleri tespit ettiğini, bu genlerin soyadan, laboratuvardan, ambarın altındaki tozdan veya laboratuvarda daha önce testi yapılan ürünlerden de bulaşabileceğini kaydetti. Çetiner, testler yapılırken bulaşıklığın da göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Selim Çetiner, sonuçların bir kısmında GDO olduğunu, bir kısmında olmadığını dile getirerek, testte GDO çıkmaması için çok titiz davranılması gerektiğini söyledi. Çetiner, şu bilgileri verdi:

"Altını çizerek söylüyorum; dünyada olmayan bir çeltiğin Türkiye'de ithal edilmesi mümkün değil. Zaten test sonucunda da on binde 3, on binde 4 mertebesinde, eser miktarda bulaşıklığı işaret eden bir varlıktan söz ediyoruz. Yani piyasada GDO'lu pirinç diye bir şey yok. Ne Mersin'de ne Tekirdağ'da ne Manisa'da ne de Amerika'da var. Ne yazık ki şu anda bunu tartışıyoruz. Halkımız hiç endişe etmesin. Çünkü dünyada olmayan bir şeyin olduğu iddia ediliyor. Dünyada, piyasada GDO'lu pirinç yok. Amerika'ya gidin dağ taş GDO'lu soya ve mısır doludur, ama pirinç yoktur."

Ekotrent