Saat tamircileri Çin ürünlerine direniyor

Saat tamircileri Çin ürünlerine direniyor

Çin yapımı dijital saatler ve cep telefonlarının yaygınlaşması nedeniyle zor günler geçiren saat tamircileri, kaybolmaya yüz tutan mesleklerin temsilcileri arasına girdi.

Çubuk ilçesinde yaşayan Ahmet Gürses (47), AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 yıldır mesleğini sürdürdüğünü ve çocukluğundan bu yana saat tamir ederek, geçimini sağladığını söyledi.
Piyasada ucuz saatlerin artması nedeniyle saat tamirine ilgi gösterilmediğini vurgulayan Gürses, ''Babamızın yanında bu mesleği saatleri bozarak, düzelterek öğrendik yani çıraklıktan öğrendik, özel kursa gitmedik. Teknoloji değişti ve gelişti. Saat tamircileri olarak teknolojiye yenik düştük. Artık günümüzde saat tamirciliği mesleği de kaybolmaya yüz tutan meslekler arasına girdi çünkü piyasadaki ucuz saatlerden dolayı kimse saat tamiratı için gelmiyor" ifadesini kullandı. Gürses, 30 yıl önce 15 bin nüfuslu ilçede 10 saat tamircisi bulunduğunu, şimdi ise nüfusun 100 binin üzerine çıkmasına rağmen 3 saat tamircisi kaldığını dile getirdi.

"Artık masa saati satılmaz oldu"

Her geçen gün saat tamircilerinin azaldığına dikkati çeken Gürses, eskiden 4-5 kişiyle gece geç saatlere kadar çalıştıklarını aktardı. "Artık kimse saat ustası olması için çocuğunu çırak göndermiyor" diyen Gürses, şunları belirtti: "Müşterilerimiz sadece pil takmak için geliyor ve bir daha uğramıyor. Ucuz saatler çıktı, bozulunca tamir ettirmiyorlar, işin son aktörleri olarak kaldık. Gelişen teknolojiyle insanlar artık saat kullanmak yerine cep telefonlarının saatlerine bakıyor. Geçmişte özellikle ramazandan önce kolilerle masa saatleri getirirdik. Bu saatleri ramazana kadar satardık. Artık masa saatleri satılmaz oldu. Artık baba veya dede yadigarı antika niteliği taşıyan duvar, cep, kol saatlerini tamir için getiriyorlar. Onların da temizliğini, bakımını yapıyoruz. Bu saatler vitrinde süs olarak kullanılıyor. Antika saate bakmak gönül, sevgi ve emek ister. Herkes buna zaman ayıramıyor."

Gürsel, eskiden sadece saatçilerin saat sattığını kaydederek, "Artık herkes saat satıyor. Marketi, ayakkabıcısı, pazarcısı, kuyumcusu, herkes satıyor. Eskiden saati sadece saatçi satardı. Onun için iş potansiyeli günden güne azalıyor" dedi. Hasan Yurtoğlu ise eskiden kurmalı saatler kullandıklarını belirterek, "Kurmalı saatlerin su geçirenleri ve geçirmeyenleri vardı. Bunları her gün aynı saatlerde kurmak gerekiyordu. Ara sıra bakım için tamire getiriyorduk. Eski saatler çok sağlam olurdu. Şimdiki saatleri biz gibi yaşlılar fazla anlamıyor'' diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.