Rüzgarın enerjisi ikiye katlandı

Rüzgarın enerjisi ikiye katlandı

Türkiye geçen yılın ilk yarısına göre rüzgar enerjisindeki kurulu gücünü artış miktarı bakımından ikiye katlayarak rekor kırdı.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) verilerine göre, rüzgarda geçen yılın ilk altı ayında işletmeye giren santrallerin kapasitesi 244 megavat olarak hesaplanırken, bu yılın aynı döneminde bu rakam iki kat artarak 466 megavata çıktı.
 
Rüzgarda kapasitenin 3424 megavata ulaştığı Türkiye'de, son 5 yıl içinde yılda ortalama 500 megavat kapasite artırımı gerçekleşirken, sadece bu yılın ilk altı ayında ilk defa 466 megavatlık kurulu güç sisteme eklenerek yeni bir rekor kırıldı. Rüzgarda son olarak en büyük artış miktarı 2009 yılında gerçekleşmiş ve yıllık bazda kurulu kapasite iki kat artarak kurulu güç 428 megavatı bulmuştu.  
 
Türkiye'de işletmeye giren 87 Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) projesi bulunurken, 1162 megavat gücündeki 39 RES projesinin de inşası devam ediyor.
 
Bölgelerde Ege, şehirlerde Balıkesir birinci 
 
En fazla rüzgar santrali Ege bölgesinde bulunuyor. Türkiye'nin rüzgar enerjisindeki kurulu gücünün yüzde 38’ini (1311 megavat) Ege bölgesindeki elektrik üretim tesisleri oluşturuyor. Ege bölgesini yüzde 36’lık oranla (1240 megavat) Marmara bölgesi takip ediyor. Akdeniz bölgesi ise yüzde 15’lik (543 megavat) kurulu güçle üçüncü sırada yer alıyor.
 
Rüzgar enerjisindeki kurulu gücün illere göre dağılımında ise ilk sırayı Balıkesir alıyor. Kurulu güçte yüzde 22'lik bir paya sahip olan Balıkesir'de 767 megavatlık rüzgar enerjisi santrali bulunuyor. İzmir'deki rüzgar santrallerinin kurulu gücü 576 megavata (yüzde 17) karşılık geliyor. Manisa ise 393 megavatlık (yüzde 11) kurulu güçle bu alanda üçüncü sırada bulunuyor.
 
İnşa halindeki santrallerin bölgelere göre dağılımlarına bakıldığında da Marmara Bölgesi'nin yüzde 48'lik oranla ilk sırada olduğu görülüyor. Marmara'yı yüzde 35'le Ege bölgesi izlerken Akdeniz ise yüzde 12'lik oranla üçüncü sırada yer alıyor.
 
Mevcut ve gelecekteki rüzgar yatırımlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, 2014 sonu itibariyle öngördükleri 900-1000 MW’lık hedefe ulaşabileceklerini ifade ederek, 2015 yılında alınacak müracaatlarla, sektörün inanılmaz bir hızla büyüyeceğini belirtti.
 
 Ataseven, “Müracaatlar için yaklaşık 1500 adet ölçüm istasyonu kurulduğunu biliyoruz. Bu da neredeyse 1500 başvuru demek. Fakat 2015 yılında alınacak müracaatları hızlı şekilde sonuçlandırıp lisanslandıramazsak, 2016 ve 2017 yıllarındaki gelişim hızımız düşebilir. Duraklamaya girebiliriz.” dedi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.