Rüzgâr enerjisinde ‘mevzuat’ krizi

Rüzgâr enerjisinde ‘mevzuat’ krizi

EPDK verilerine göre, 2005’te başlayan rüzgâr yatırımları son yıllarda yavaşlama sürecine girdi.

EPDK verilerine göre, 2005’te başlayan rüzgâr yatırımları son yıllarda yavaşlama sürecine girdi.
Yerli enerji kaynaklarından rüzgâr yatırımlarıyla ilgili sürekli mevzuat değişikliği sektöre zarar veriyor. Geçen yıl yatırımlar 2010’a göre 100 megavat geriledi. Sektör temsilcileri bakanlıktan bakanlığa değişen bakış açısını en büyük engel diye nitelendirdi.

Türkiye’nin en önemli yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından olan rüzgar, son yıllarda yapılan yatırımlarla enerjiye dönüşmeye başlandı. Ancak, sürekli mevzuat değişikliğine gidilmesinin sektördeki yatırımları olumsuz etkilediği belirtiliyor. Son olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın (Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü) rüzgâr enerjisi santralleri (RES) ile ilgili yaptığı ‘Ekolojik Değerlendirme Raporu’ mevzuat çalışması, sektörü endişelendirdi. Sektör temsilcileri, rüzgâr yatırımlarında çevreye azami uyum olduğuna vurgu yaparak yatırımları yavaşlatacak ve bürokrasiyi artıracak mevzuat çalışmalarından kaçınılmasını istiyor. Nedeni, yatırımların yavaşlaması. Rüzgârda yeni mevzuat çalışmasıyla ilgili bakanlık kaynakları ise, ‘Çalışmasının henüz tamamlanmadığı, konuyla ilgili bazı üniversite, bilim adamı ve sektör temsilcilerinin görüşlerinin toplandığı’ bilgisini verdi.

    Türkiye enerji ihtiyacının karşılanmasında rüzgârın payı giderek artıyor. Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) verilerine göre (Aralık 2013) üretilen elektriğin yüzde 3’ü rüzgârdan elde edildi. Aynı dönemde üretilen toplam 21,7 milyar kilovatsaat (kWh) elektriğin 649 milyon kWh’ini rüzgâr santralleri üretti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerinde ise ilk rüzgâr santralinin kurulduğu 2005’ten bu yana lisanslı RES tesisinin kurulu gücü 2.660,9 megavat (MW)’a çıktı. Ancak, son yıllarda teşvikler ve sık sık mevzuat değişikliği nedeniyle, rüzgâr santrali yatırımlarında yavaşlama görülüyor. 2010 yılında toplam 528 MW kurulu gücünde rüzgâr yatırımı yapılırken bu rakam 2013’te 428 MW’a geriledi.

YATIRIMLARIN ÖNÜ AÇILMALI

Rüzgârla ilgili, çıkarılacak yeni mevzuatlar sektörü tedirgin ediyor. Sektör temsilcileri, en önemli yerli enerji kaynaklarından olan rüzgâr enerjisinde mutlaka yatırımların önünün açılmasını istiyor. Sektör temsilcileri konuya açıklık getirdi: “Zaten yatırımlar mevzuata uygun yapılıyor. Ayrıca, rüzgâr yatırımlarının çevreye, ekolojik dengeye aykırı, zararlı gösterilmesi de yanlış. Tam aksine rüzgâr yatırımları, çevreye uyumlu inşa edilmektedir. Fakat sürekli mevzuat değişikliği, sektörün hızını kesmenin yanında, yerli-yabancı yatırımcıları tedirgin ediyor. RES’lerin kuş göçlerine zararı konuşuluyor, bazı bölgeler yatırımlara kapatılıyor. Zarar, söz konusu değil, RES’lerin engeli söz konusu değil. Zaten lisans aşamasında, ÇED dâhil bütün yasal yükümlülükler yerine getiriliyor.” Sektör ayrıca, Orman ve Su İşleri Bakanlığı birimlerinin son dönemde üzerinde çalıştığı mevzuat çalışmalarının (Ekolojik Değerlendirme Raporu) mutlaka sektöre sorularak tamamlanmasını isteyerek, aksi halde rüzgâr yatırımlarının daha da yavaşlayacağı uyarısı yaptı.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.