Rusya'nın yaptırımları kendi halkına zarar veriyor

Rusya'nın yaptırımları kendi halkına zarar veriyor

Yeni yılda Rusya tarafından Türkiye’ye uygulanan ambargoların, ülkede yeni bir enflasyon dalgası yaratarak, alım gücü düşen Rus halkını daha da zor durumda bırakması bekleniyor.

Rusya hükümeti, Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesi nedeniyle Türkiye’den ithal edilen ve ağırlıklı meyve ve sebze ürünlerini hedef alan 17 çeşit ürünün alımını 1 Ocak 2016 itibarıyla durdurdu.

Türkiye’ye yönelik yaptırım kararının Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından 28 Kasım’da imzalanmasından bu yana domates fiyatları yüzde 16, salatalık fiyatları yüzde 14,3 yükseldi.

Uzmanlar, Türkiye'ye uygulanan gıda ambargosunun enflasyon rakamlarına katkısının ise önümüzdeki dönemde 0,5 - 1 puan olabileceğini ifade ediyor. Uluslararası müşterilerini kaybeden ve bazı ürünlere erişimi engellenen Rusya’daki tarım işçilerinin de zarara uğrayacağı belirtiliyor.

Rus ekonomisi için bir başka problem kaynağı enflasyon ise Rusya İstatistik Kurumunun (Rosstat) açıkladığı verilere göre 2015’te 12,9 seviyesine yükseldi.

Rus Alfa Bank yetkilileri, Rusya’da perakende fiyatlarının 2016’da yüzde 8 artacağı tahminini, Türkiye’ye yönelik yaptırımlar nedeniyle yüzde 10'a revize etti.

Dünya Bankası da yayımladığı raporda, 2015'te yüzde 3,8 küçülen Rus ekonomisinin bu yıl da yüzde 0,7 küçüleceğini öngördü.

(AA)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.