Rusya’dan yeni gelişmeler

Rusya’nın dünü ile bugününü kıyaslamadan verilen beyanlar yerini bulmaz. Kıyas mantığı içinde,tarih süreci ve hadisat-ı aleme dikkatle bakmakla ve özünde tahkik olma şartı ile ancak gerçek manada fikir beyan edilmelidir. Bediüzzaman Hazretlerinden aldığımız kaynakla yaptığımız araştırmalarda ancak gerçek kıyaslar ortaya çıkmaktadır. Hz. Bediüzzaman diyor ki;   

“İki dehşetli harb-i umumi neticesinde, beşerde hâsıl olan bir intibah-ı kavi  ve beşerin tam uyanması cihetiyle, katiyen dinsiz bir millet yaşamaz. Rus da dinsiz kalamaz. geri dönüp Hıristiyan da olamaz. olsa olsa küfr-ü mutlakı kıran ve hak ve hakikata dayanan ve hüccet ve delile istinad eden ve aklı ve kalbi ikna eden Kur’an ile musalaha veya tâbi olabilir. O vakit dört yüz milyon ehl-i Kur'ân'a kılınç çekemez” 

143 milyonluk Rusya Federasyonu  17,075,400 km²'lik  yüzölçümü ile dünyanın en geniş ülkesidir. 60 farklı etnik grubun başlıca etnik gruplar şunlardır. Rus, Tatar, Ukraynalı, Çuvaş, Başkort, Çeçen,  Beyaz Rus,  Moldovalı,  Ermeni,  Udmurt, Azeri, Alman.

Yaşayan Türk Grupları ;Dolganlar, Yakutlar, Tatarlar, Tuvalar Başkortlar, Çuvaşlar, Altaylar, Hakaslar, Türkmenler, Abazalar,Karaçaylılar ,Nogaylar vs.lerdir.. 

Rus lider Putin’in camiye gitmesi ve beyanı basında genişçe yer aldı. Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Grozni’de camiye gitti. 2004 yılında bombalı bir saldırı sonucunda ölen Çeçenistan’ın eski devlet başkanı Ahmet Kadirov’un adı verilen ve Rusya’da “Avrupa’nın en büyüğü” olarak anılan yeni camiyi ziyaret eden Putin’e, Çeçen Devlet Başkanı Ramazan Kadirov ve kalabalık bir heyet eşlik etti. Ahmet Kadirov, yıllar önce Türkiye ziyareti sırasında gördüğü camilere hayran kalarak, ülkesine döndüğünde “İstanbul’daki Sultanahmet gibi büyük bir camii Grozni’ye de yapalıyız” diyerek, bu caminin yapımının fikir babası olmuştu..

Bu fevkalade gelişmeyi  Rusya federasyonun bir Müslüman  milletvekilinin  müsbet beyanı takip etti. Rusya'nın Kaleningrad şehrinde yaşayan Nur Talebesi olmak isteyen 1958 doğumlu, mimarlık kolejinde muallim, 2004 yılından beri Milletvekilliği yapan Viladimir Semiyonoviç Yojikov Türkiyedeki can dostlarına gönderdiği mektubunda derki “Benim bir çok öğrencim benden en çok bu sualleri soruyorlar. İstikbalimiz nasıl olacak? Hayatın manası nedir? Hayatımızda bize rehberlik edecek kimdir? Bize rehberlik edecek olan anne ve babamız, kardeşlerimiz bizi yalnız bırakıp adeta bizden kaçıyorlar. Nihayette şöyle bir cevap buldum; Allah'a imanın ve muhabbetin neticesinde hasıl olan saadetli bir hayat. Bu cevabı bulmama sebep olan koleje ders yapmaya davet ettiğim Müslüman gençler ve Risale-i Nur eserleridir.

Bu tarzdaki dini ve ilmi bir ders Rusya'nın kolejlerinde ilk defa Kaleningrad'da yapıldı. Allah'ın (c.c) tasarrufatı nasıldır, maneviyat ve ahlak nedir, muhabbet nedir, insanlara ve bütün mahlukata karşı sevgi nasıl olur, insanın kendini tanıması ne demektir? Talebelerim bu terimleri ilk defa Risale-i Nurla duyuyorlar. Ben de bu vesileyle 25-30 senelik muallimlik ve mebusluk hayatımın en zevkli anlarını yaşadım. İlk defa ders hiç bitmesin, zil çalmasın hissiyatı bende uyanmakla böylece fanide bakiyi yaşadım…
…Aziz kardeşlerim! Risale-i Nurlarda haber verilen küfr-ü mutlaka karşı Müslüman - Hristiyan beraberliğinin bir numunesi Kaleningrad şehrinde gözümüzün önünde tahakkuk ediyor. İstikbale ait ümitlerim çok kuvvetlendi. Allah'ın yardımı bizimledir.Mademki Allah bizim kalbimizde maneviyat ve iman ateşini yaktı. Biz de milyonların kalbinde bu ateşin yanması için gayret edeceğiz. Bu parlak saadetin onlara da ulaşmasına çalışacağız. Böylece çok insanları hakiki manada sevindirmiş oluruz. Bunu bizim için en büyük bir vazife biliyoruz…”

Çağımızın Mevlana’sı Hz. Bediüzzaman,  1916 Şubatında esir düştüğü Rusya’da ve dönüşünde Türkiye’de, Rusya ile ilgili verdiği mezkûr  beyan ve tespitlerin bugün bütün berraklığıyla  tahakkuk etmektedir.Bu iki tespitte manidar olan şudur;Rus milletvekili kendisinin ders verdiği Mimarlık kolejinde Risale-i Nur derslerine davetiye çıkarmasıdır. Bizim eğitimciler için çok alınacak ibretli dersler vardır.

Yeni Asya

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.