Rusya'daki Müslümanlar cami istiyor

Rusya'daki Müslümanlar cami istiyor

Rusya'da yaşayan Müslümanlar ülkedeki cami ve mescitlerin yetersiz olduğunu, Müslümanların ihtiyaçlarının karşılanması için yeni mescitler yapılması gerektiğini belirtiyor

Rusya Federasyonu Kamu Odası'nın (KO) son toplantısında Moskova’daki çeşitli din mensuplarına ait ibadethaneler konusu ele alındı. Toplantıda etnik gruplar ve dinler arası ilişkiler komisyonu başkanı İosif Diskin, Piskopos başrahip Vsevolod Chaplin, Müslümanlar adına ise KO üyesi, Müftü Albir Krganov ve Rusya Müftüler Konseyi Başkan Yardımcısı Ruşen Abbyasov birer konuşma yaptılar.
 
Konuşmacılar esasen Moskova'da yeni ibadethanelerin inşası konusunda çeşitli görüşler bildirdiler. Rusya Müftüler Konseyi Müslümanlar için ibadethane sıkıntısından dolayı Moskova'da yeni camilerin yapımında ısrar ediyor. Toplantıda bu konuyu Rusya Müftüler Konseyi Başkan Vekili Ruşan Abbyasov gündeme getirdi. Abbyasov, şehirde inşa edilmesi beklenen bin Ortodoks kilisesinin yanında şehrin 10 ilçesinde birer mescit ya da cami yapılması gerektiğini söyledi.
 
Ruşen Abbyasov" Biz on beş yıldır Müslümanlar için yeni camiler inşasına yer ayrılmasını bekliyoruz. Şu anda Moskova'da sadece dört cami var. Şehirde milyonlarca Müslümanlar yaşıyor ve devletten herhangi bir yardım almadan cami inşa etmek istiyorlar" dedi .
 
Abbyasov Moskova’ya yeni gelen Müslümanların esasen göçmen işçiler olduğunu, Rusya’nın onlara ihtiyacı olduğunu, bundan dolayı onlar için yeni ibadethaneler inşa etmek; işveren memleketin sorunu olduğunu, bu yapılmadığı takdirde meselenin kontrol edilemez hale gelebileceğini söyledi.
 
Moskova yönetimi şehir sakinlerinin Müslümanlar için yeni camiler yapılamasına karşı protestolarını bahane ederek Müslümanlara cami inşası için arazi verme işini geciktiriyor. Müslümanlar buna karşılık yaşadıkları yerlerde değil, sanayi bölgesinde olsa bile yeni camiler inşa etmek istiyorlar. Bunun yerine şehir yetkilileri Cuma namazları, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramında Müslümanlara geçici salonları önermekle yetiniyorlar. 
 
Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.