Rusya'da 'Mevlid en Nebi' etkinliğine büyük ilgi

Rusya'da 'Mevlid en Nebi' etkinliğine büyük ilgi

Rusya’nın başkenti Moskova’da Hz. Muhammed’in (sas) doğum günü vesilesi ile “Mevlid en Nebi” programı düzenlendi

Rusya’nın başkenti Moskova’da Hz. Muhammed’in (sas) doğum günü vesilesi ile düzenlenen “Mevlid en Nebi” programında Peygamber’in hayatı, diğer din mensupları ile olan ilişkileri ve kendisi ile ilgili Tevrat ve İncil’de geçen işaretler anlatıldı.

Rusya Müftüler Konseyi ve Moskova Belediye Başkanlığı'nın desteği ile düzenlenen programa yaklaşık 7 bin kişi katıldı. Programda; Türkiye, Fransa, Kanada, Kırgızistan, Tataristan ve İnguşetya’dan gelen sanatçılar birbirinden güzel ilahilerle katılımcılara manevi bir gece yaşattı. Eğitici yönüne ağırlık gösterilen etkinlike ilahi ve ezgilerle birlikte Hz. Muhammed’in hayatından hadislerin yanı sıra İncil, Tevrat ve Kur'an’da yer alan ve Hz. Muhammed’i(sas) anlatan kıssalara da yer verildi. Ayrıca izleyicilere Hz. Musa ve Hz. İsa’ya olan Müslümanların sevgisi anlatıldı.

Etkinlikle ilgili Cihan Haber Ajansı'na(Cihan) açıklamalarda bulunan Moskova Müftüsü ve Merkez Camii İmamı İldar Alyautdinov, Rusya’da farklı din ve kültürdeki insanların bir ahenk içinde yaşadıklarını belirtti. “Düzenlediğimiz bu programın amacı bir birimizi tanımaktır, bu yüzden programımıza sadece Müslümanları değil başka din mensuplarını da çağırdık. İnanıyoruz ki bu program insanları kaynaştırır, aramızdaki hürmet ve muhabbeti arttırır” diye konuştu.

Açılış konuşmasını yapan Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin, “Rusya Müslümanları çok eski zamanlardan bu yana Hz.Muhammed’in doğumunu Rebi’ul- Evvel ayında kutlamaktadır. Kur’an-ı Kerim’de Hz. Muhammed’in(sas) bütün insanlığa rahmet ve kurtuluş elçisi olarak gönderildiği belirtilmiştir. Hz. Muhammed’in tavsiye ettiği dindarlık anlayışı; dürüstlük, komşu hukukuna riayet, adalet, nezaket, sevgi, saygı ve sabır ilkelerine dayanıyor. Biz Müslümanlara bu ilkeleri yaşayarak takip etmesi gerektiğini öğütlüyoruz.” dedi.

Mevlit programını büyük ilgi ile izlediğini kaydeden Türkiye Moskova Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Fahri Sağlık "Moskova’da 'Mevlid en-Nebi' etkinliği artık bir gelenek haline geldi. Ve her yıl değişik ülkelerden misafirler davet ediliyor. Diyanet İşleri Başkanlığımız da bu programlara destek veriyor. Her sene değerli hocalarımız ve sanatçılarımız Türkiye’den Moskova’ya geliyor. Bu sene de Rusya Müftüler Konseyi Başkanlığı’nın talebi üzerine arkadaşımız Ömer Faruk Güney Türkiye’den gelerek okuduğu ilahilerle programa renk kattı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın çocuklara yönelik hazırlattığı “Öğreniyorum Serisi” kitaplarından “ Peygamberimi Öğreniyorum” kitabı, Rusça’ya çevirilerek Moskova’da 4000 adet basıldı ve program vesilesi ile katılımcılara dağıtıldı. Güzel bir program oldu. Geceyi coşkuyla kutladık. Katılan herkes zannediyorum büyük bir huzurla evlerine döndü." değerlendirmesinde bulundu.

Cihan’ın mikrofonuna konuşan Tataristan Müftüsü Kamil Samigullin da Rusya’da bu tür programların yapılmasının Hz. Muhammed’in(sas) unutulmadığının göstergesi doluğunu ifade ederek, “Hz. Peygamberimize olan aşk ve muhabbetimizden dolayı buradayız. Kur'an-ı Kerim’in Nur suresinde buyuruluyor ki ‘Ya Muhammed de ki Allah’tan gelen rahmet ve faziletler için şükür kılsınlar’, kendisi için Kuran’da ‘Alemlere rahmet olarak gönderilen’ zat da Peygamberimizin ta kendisidir ve Allah’ın bize gönderdiği en büyük rahmet ve fazilet de O’dur.” sözlerine yer verdi.

Kazan'dan etkinliğe katılmak için gelen Feniye isimli yaşı kadın ise " Etkinliğin bu kadar yüksek bir seviyede organize edilmesi çok sevindirici. Mevlit geleneği köylerimizde yüzyıllarca sürdü. Fakat, Sovyet hakimiyeti yıllarında bu güzel gelenek unutulmaya başlandı. Peygamberimiz (sas), Allah’ın bize gönderdiği en büyük bir nimet ve fazilettir. " diye konuştu.

Ortodoks Kilisesi Rusya Dinler arası Konseyi Yöneticisi Roman Bagdasarov ise, "Rusya'da asırlardan beni farklı kültür ve din mensupları çok güzel bir şekilde, barış içinde yaşamayı bildi. Var olmakla yetinmeyip biri birinin kültürünü zenginleştirdi."

Rusya'nın ünlü müslüman markası Bella Karim'in tasarımcılarrından Dilyara Sadriyeva da programa katılanların arasındaydı. Dilyara hanım, Hz. Muhammed'in Kutlu Doğumu programlarına her sene katıldığını belirterek, "Bu kadar Müslümanın Hz. Muhammedi anma için bir araya gelmeleri çok sevindirici. Her sene yapılan bu programların kalitesi git gide artıyor ve dünyanın dört bir kenarından gelen sanatçılar buna çok ayrı bir özellik kazandırıyor. Burada yükselen ilahiler ve zikirler inşaallah bizi Peygamberimize yakınlaştırır." ifadelerine yer verdi.

Türkiye'den gelerek sahnede yer alan Diyanet İşleri Başkanlığı Tasavvuf Muziği Korosu Şefi Ömer Faruk Güney Hz. Muhammed(sas) hakkında "Seyrettim Muhammed'i Dolmuş Nurlar İçine" ve "Allah Adın Uludur" ilahilerini seslendirdi. Güney, "Rusya’da ilahi okumanın ayrı bir hissiyatı var, dünyanın birçok ülkesinde ilahi söyledim ama Moskova’da bu kadar farklı kökenli Müslümanın olması çok şaşırtıcı ve tatmin edici. Böyle rengarenk bir kitlenin karşısında ilahi söylemek çok özel bir şey."dedi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.