Rusya’da kapalı alanlarda sigara içimi yasaklandı

Rusya’da kapalı alanlarda sigara içimi yasaklandı

1 Hazirandan itibaren Rusya’da sigara yasağının şiddetlendirilmesi öngörülüyor. Kahvehanelerle barların ve lokantaların sigara içenler için ayrı bölümleri olmayacak.

Oteller,ticaret merkezlerinde, trenlerde sigara içilmesi,. marketlerin vitrinlerinde tütün ve ürünlerinin sergilenmesi yasaklandı. Sigara yasağına ilişkin yasanın ilk bölümü bir yıl önce yürürlüğü girdi.. Rusya Sağlık Bakanlığının verilerine göre, bu yasak kalp ve damar hastalıklarından ölüm olaylarının azalmasına yolaçtı. Buna rağmen yasanın karşıtları var. Aralarında, ziyaretçi sayısının azalmasından korkan restoranla kahve ve bar sahipleri bulunuyor.

3l Mayıs Dünya sigarayı bırakma günüdür. Dünyada en çok sevilen bir bayram değildir,doğrusu.Ama Rusyalıların bu güne dikkat etmeleri ve bu zararlı alışkanlıktan vazgeçmiş olanların anasına katılmaları iyi olur. Çünkü tütün tiryakilerinin 1 hazirandan itibaren sigara içecekleri yeri aramaları gerekeçek. Yürürlüğe girmiş yasaya göre, apartımanların giriş yerinde, otobüs ve troleybüs duraklarında, yeraltı geçitlerde,ofislerde,gar ve hava limanlarında,stadyum ve plajda da sigara yasak. Sokakta sigara içilebilir.Ama oranın okullarla ana sınıflarından,hastanelerden, metro istasyonlarından,müzeler ve tiyatrodan uzak uzak olmasına dikkat edilmeli.

Rusya’da sigara tiryakileri bir yıl içinde böyle sınırlamaların uygulandığı şartlarda yaşadı. Ama günümüzde sigara yasağının daha sıkı olarak uygulanmasına başlanıyor. Yani trenle yolculuk yapanlar yalnızca tren durunca peronda sigara içebilir. Banliyo treninde, ticaret ve eğlence merkezlerinde,otellerde ise sigara içilmez. Kulüpler, barlar ve lokantaların sigara içenler ve içmelyenler için ayrı bölümleri olmayacak. Bu sigara tiryakilerini ve işadamlarını isyan ettirdi. Bar,lokanta sahipleri müşterilerinin birçoğunu kaybetmekten korkuyor. Gerçi bundan kokmıyanlar da var. Life Pub Group şirketi ortak sahibi Denis Bobkov Dünyada edinilmiş tecrübelerin gösterdiği gibi, ilk başta bar,lokanta ziyaretcilerinin sayısı gerçekten azalıyor, ama sonradan ailelerce ziyaret etmeleri sonucunda eski düzeye çıkıyor,dedi ve şöyle konuştu:
 
Sigara yasağı kanununun yalnızca artıları var. Eksilerini ben görmiyorum. Sigara yasağı sayesinde sigara içmeyen lokanta ve bar ziyaretçileri rahat rahat vakit geçirebilecek. Sigara yasağının lokanta ve saire ziyaretçileri sayısının azalmasına sebep olmayacak. Kaldı ki yasa yazın yürürlüğe giriyor.. Hava sıcak iken sigara içmek için dışarı çıkmak bir problem değil. Sigara tiryakilerinin sayısı,herhalde, azalmayacak, ama lokanta.kahve ziyaretçilerinin sayısı da öncekinden az olmayacak.
Rusya Sağlık Bakanlığından verilen bilgilere göre, sigara yasağına ilişkin yasa kalp ve damar hastalıklarından ölüm olaylarının azalmasına yolaçtı. 2014 Ocağında bu olayların sayısı 2013 yılındakinden yüzde 15 oranında azdı. Bir de Rusyalıların sigara kullanımı önemli derecede azaldı. Tütün ve ürünlerini satışının azalması bunun belirtisidir. Japan Tabacco İnternational şirketinin verilerine göre, 2014 yılının ilk çeyreğinde Rusya piyasasına sigara sürümü yüzde l2,1 oranında azaldı.Philip Morris İnternational, bu dönemde Rusya’ya sigara satışında yüzde 8,9 Britisp American Tabakko şirketi de yüzde 12 oranındaki düşüş olduğunu kaydetti. 1 Hazirandan itibaren sigara yasağının sıkıca uygulanması,tütün ve sigara üreticilerinin daha büyük kayıplarına yolaçması olasıdır. Uluslararası Tüketici dernekleri Konfederasyon Yönetim kurulu başkanı Dmitriy Yanin, lokantalarla barlarda sigara içme yasağı herhalde bunun için olumsuz tepkilere yolactı,dedi ve şöyle konuştu:
 
Sigara yasağından en büyük zarar görecek sigara tiryakileri değil. Bunlar tam tersine bundan kazanacak. Çünkü sağlıklarına daha az zarar verilecek. En cok etkilenmiş olacak, tütün şirketleridir. Çünkü sigara içme odasının kapatılmiş olduğu yerlerde tütün tiryakileri günde yalnız 12 sigara kullanır. Oysa ki günümüzde Rusyada günde kullanılan sigaraların ortalama sayısı 20-yi buluyor,.
Rusya’da sigara tiyrakileri sayısının artmasını önlemeyi amaçlıyan başka bir kural da 1haziranda yürürlüğe giriyor. Marketlerle sigara paketleri ya da bunları görüntüleyen resimleri artık görülmeyecek. Yerine fiyat listesi en göze çarpan bir yerde bulunacak. 2015-te sigara paketinin ortalama fiyatının 68 2016-ta da 91 ruble olacağı tahmin ediliyor.

Rusyanın sesi

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.