Rusya'da iki zirve: BRICS ve ŞİÖ

Rusya'da iki zirve: BRICS ve ŞİÖ

BRICS Zirvesi Ufa'da, ŞİÖ Zirvesi ise Moskova'da toplanıyor...

Rusya'da düzenlenecek BRICS Zirvesi'nde Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'na alternatif aranacak.

Rusya'ya bağlı Başkurdistan Cumhuriyeti'nin başkenti Ufa'da 8-9 Temmuz'da Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti liderlerinin katılacağı BRICS Zirvesi, 10 Temmuz'da Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan liderlerinin katılımıyla Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi yapılacak.

BRICS ve ŞİÖ'nün dönem başkanı Rusya'nın hazırladığı ve üye ülkelerin desteklediği zirve programının ana konusu ekonomi olacak. On bin katılımcının ve bin 500'den fazla basın mensubunun kayıt yaptırdığı BRICS ve ŞİÖ zirveleri için Ufa'ya, 16 ülke devlet başkanının yanı sıra çok sayıda ülkeden heyetlerin gelmesi bekleniyor. 

BRICS ÜYELERİ ALTERNATİF ARIYOR

BRICS Zirvesi'nde Dünya Bankası ve IMF'ye alternatif olacak finansal kuruluş BRICS Kalkınma Bankası ve döviz rezervleri havuzunun oluşturulması konuları görüşülecek.

Plana göre, ilk sermayesi 100 milyar dolar olacak banka, BRICS üyesi ülkelerin altyapı projelerini destekleyecek. Genel Merkezi Şanghay'da olacak bankanın ilk başkanlığını ise Hindistan temsilcisi yapacak.

Ayrıca 100 milyar dolarlık kapitale sahip döviz rezervleri havuzu da IMF'ye alternatif olacak.

ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ GENİŞLEYECEK 

ŞİÖ Zirvesi'nde ise örgüte iki yeni üye Pakistan ve Hindistan'ın katılımı sağlanacak ve ülke liderleri zirve kapsamında ikili görüşmeler yapacak. Hindistan ve Pakistan'ın da örgüte katılımının ardından ŞİÖ, sadece Avrasya bölgesinin değil, dünyanın en önemli kuruluşlarından birine dönüşecek. 

Pakistan ve Hindistan'ın örgüte katılımının, iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin kurulmasına katkı sağlayacağı belirtiliyor.

Zirve esnasında, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılması kararının verilmesi durumunda İran'ın örgüte üyelik başvurusu da değerlendirilecek.

ZİRVE KAPSAMINDAKİ İKİLİ GÖRÜŞMELER

Zirveler kapsamında BRICS ve ŞİÖ üyesi 11 ülke başkanı ikili görüşmeler yapacak.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 8 Temmuz'da Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, 9 Temmuz'da ise örgüt üyesi ülkelerin liderlerinin yanı sıra İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Afganistan Devlet Başkanı Muhammed Eşref Gani ikili görüşecek.

Rusya'nın girişimiyle BRICS üyesi ülkelerin liderleri ile Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) ve ŞİÖ'ye üye ülkelerin liderleri bir araya gelerek "İpekyolu" ve AEB eşleşmesi konusunu değerlendirecek.

Aynı konu Moğolistan'da Cumhurbaşkanı Tsakhia Elbegdorj'un katılımıyla düzenlenecek Rusya-Çin-Moğolistan üçlü görüşmesinin de ana gündem maddesi olacak.

dunyabulteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.