Rusya'da hat sanatına ilgi

Rusya'da hat sanatına ilgi

Hat sanatı, kulağa değil de göze seslenen müzik, dedi bir ressam Bu günlerde Dağıstan Milli Kütüphanesinde Arapça harflerin güzelliğine bakarak zevk almak mümkündür.

Dağıstan Milli Kütüphanesinde açılan sergide 10. Rusya Arap hat sanatı yarışmasına katılanlar tarafından yapılan yazı stilinde 130 eser teşhir edildi.

Bu tür sanatı seven en genç katılımcı 7 yaşındadır, en yaşlı olanı da yaklaşık 60 yaşındadır. Dağıstan cumhuriyetinin başşehri Mahaçkale’ye hat sanatı eserleri ülkemizin değişik bölgelerinden, bu arada Moskova, Başkurdistan, Kuzey Kafkasya Cumhuriyetleri ve Sankt-Petersburg’dan gönderildi. Yarışmanın organizatörü İsmail Hanmurzayev Rusya’nın Sesi radyosuna verdiği demeçte şunu anlattı:

İlgili yeteneği olan herkes yarışmaya katılabilir. Katılımcının Müslüman olması şart değildir. Dört yıl önce bu yarışmayı Kuzey Kafkasya Federal bölgesinin başşehri Pyatingorsk ‘tan bir Hıristiyan olan Rus kızı kazanmıştı.

10. yarışmayı Suriye’de Arapça okuyan Dağıstan doğumlu Şamil Kurbanov kazandı. Bu, Şamil Kurbanov’un ilk başarısı değildir. İki yıl önce Şamil aynı zamanda iki kategoride birinci sırayı tutmuştu. O da, evde yapılan ve posta ile jüri heyetine gönderilen hat sanatı eseri ve jüri heyetinin yanında yapılan yazı. Jüri helyetine Dağıstan devlet Üniversitesi ve İslam Enstitüsü Arapça öğretim üyeleri, din adamlarının temsilcileri ve Dağıstan Ressamlar Birliğinin üyeleri dahildir.

Yarışmaya katılanlar “Hat sanatının bileşenleri ile dekor uygulamalı sanat eseri” kategorisinde şaşılacak hayal gücünü gösteriyorlar. İsmail Hanmurzayev sözüne devamla şunu söyledi:

Maden ve taş üzerinde yapılan yazılar, işlemeli yazılar var. Başkurdistan’dan Cemile Ahmedgaliyeva tarafından yapılan mükemmel yazılara özel olarak işaret etmek isterdim. Kanımca ikinci yeri alan Cemile Ahmedgaliyeva yarışmayı kazanan olarak sayılabilirdi. Fakat yarışmanın organizatörleri jüri heyetinin faaliyetlerine karışmıyorlar. Üçüncü yer, uzun süren münakaşaların konusu oldu.Neticede üçüncü yeri Moskova’dan ve Dağıstan’dan iki katılımcı aldı. Dağıstanlı katılımcı tarafından cumhuriyetimiz için klasik stilde yanı tahta oyma stilinde yazı yapıldı.

Son zamanlarda Moskova’da, Tataristan’da ve Başkurdistan’da Arap hat sanatı sergileri düzenleniyor. Moskova’da 2008-den başlayarak Hat sanatı Müzesi faaliyet yürütüyor.

Fakat Dağıstan’da Arap hat sanatına özel yaklaşım gösteriliyor. Bir raslantı değildir ki yarışmaya katılanların %45-ini Dağıstan’daki kentlerin temsilcileri oluşturuyorlar. İsmail Hanmurzayev demecinin daha ilerisinde şunu söyledi:

Dağıstan 714 yılında Arap Müslüman kültürünün etkisine uğradı. O zaman Dağıstan’ın Güneyinde bulunan ve Bab el-Abvab eski adı olan Derbent kentine Arap Müslümanları gelmişlerdi. Araplarla temaslar 800-900 yıl içinde sürmüştür. Zaten Dağıstan’ın 20. yüzyılın başlarına kadarki tarihi Arapça yazılmıştır. Dedelerimizin mezar taşlarındaki yazılar da Arapça yapılmıştır.

Bu yıl Hat sanatı yarışması 10. kez düzenlendi. Bu yarışmanın propagandasını yapmaya gerek yok. Bu yarışma Rusya’da iyi biliniyor ve seviliyor. Katılımcılar arasında 5 veya 6 yıldır Mahaçkale’ye güzel yazılar gönderenler var. İsmail Hanmurzalev demecinin sonunda şunu söyledi:

Bu yıl Arap Hat Sanatı ve İslam Kültürü Fonunun kurulması teklif edildi. 10.yarışma bu Fon tarafından organize edildi. Yakın gelecekte isteyenler için hat sanatı kursları organize etmek niyetindeyiz. Bundan başka 10 yıl içinde yarışmaya gönderilen bini aşkın yazıdan en iyilerini seçerek çerçeveledik. Bunlar gezici sergilerde teşhir ediliyor.

Arap Hat Sanatı ve İslam Kültürü Fonu yarışmaya katılanların en iyi yazılarını bir albüm biçiminde çıkarmak niyetindedir. Bu albüme “Hak sanatı,donakalan şiir” adı verilecek.

Turkish

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.